Teknoloji

LG Connect SDK geliştiricilere birden fazla multimedya cihazını aynı anda destekleme fırsatı sunuyor

Fotoğraf, video veya şarkıları televizyonunuzda yayınlamak için elinizde farklı seçenekler bulunuyor. Tabii ki, Türkiye açısından baktığımızda sadece Apple TV veya Miracast destekli çeşitli cihazları görüyoruz. Yurt dışını da hesaba katarsak Chromecast, Amazon Fire TV, Roku gibi alternatiflerden de bahsedebiliriz.

lg-connect-sdk-170414

Bu cihazların her biri birbirinden farklı tabiata sahip, uygulama geliştiricilerinin telefon veya tabletten TV’ye, bu cihazlardan herhangi bir tanesinin kullanılarak aktarılmasını sağlamaları için farklı yazılım geliştirme araçları (SDK) kullanmaları gerekiyor. LG bu noktada ortaya alternatif bir çözüm atıyor. Connect SDK olarak adlandırılan açık kaynak kodlu sistem sayesinde farklı multimedya cihazları destekleniyor. Yzılımcılar Connect SDK’yı kullanarak 5 farklı türde TV yayın platformuna yönelik desteği uygulamalarına ekleyebilecek.

Connect SDK Roku, Chromecast, Amazon Fire TV, LG’nin 2012 ve 2013 model Smart TV modellerini, ayrıca yine Güney Koreli şirketin webOS tabanlı Smart TV’lerini destekliyor.

Yazılım sistemi aralarında Google Cast, DLNA ve DIAL’in de bulunduğu farklı protokollerle çalışan bir donanım soyutlama katmanı oluşturarak çalışıyor. Kullanıcı desteklenen bir uygulamada “duraklat” veya “kapat” tuşlarına dokunduğunda, hangi TV yayın protokolünü kullandıklarının bir önemi kalmıyor. SDK tarafından desteklendiği sürece, müzik veya video duraklatılıyor veya uygulama kapatılıyor.

Bu platform sayesinde yazılım geliştiricilerinin tek seferlik bir çalışmayla birden fazla cihazı desteklemeleri kolaylaşıyor. SDK’yı ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir proje hâlinde sunmak da LG için büyük bir fırsat teşkil ediyor, çünkü uygulamalarına Roku, Chromecast, Fire TV gibi popüler platformlara yönelik desteği eklemek isteyen yazılımcılar otomatik olarak LG’nin kendi Smart TV’lerine de desteği eklemiş olacaklar. Belki uygulama geliştiricileri tek başına webOS için çalışma yapmak istemeyebilir, ancak Connect SDK sayesinde işler çok daha cazip bir hâle dönüşüyor.

Apple TV veya diğer markaların Smart TV modelleri için şu anda herhangi bir destek sunulmuyor. Ancak LG gelecekte daha fazla platformu Connect SDK çatısı altına sokmayı planlıyor.

İlgili >> Gigaom

İLGİLİ HABERLER