İncelemeler

Lenovo S850 İncelemesi

lenovo-s850-inceleme-00020

Lenovo uzun zaman sonra akıllı telefonlarını da nihayet Türkiye pazarına getirdi. Şirket pazara girişini giriş ve orta segmente mensup birkaç ürünle birlikte gerçekleştirdi ve bunlardan bir tanesi de Lenovo S850 oldu. Geçen yılın başlarında tanıtılan bu Lenovo Android telefonuyla ilgili merak ettiklerinizi inceleme yazısında bulabilirsiniz.

lenovo-s850-inceleme-00001lenovo-s850-inceleme-00005lenovo-s850-inceleme-00012Tasarım bakımından Lenovo S850’nin ortalamanın üstünde bir grafik sergilediğini söylemek yanlış olmaz. 141 x 71 x 8.2 mm.’lik boyutlara ve 140 gr. ağırlığa sahip olan bu telefon cepte rahatlıkla taşınıyor, kullanırken de rahatsızlık hissi uyandırmıyor. Ön yüz tamamen camla kaplıyken arkası da plastik yüzeyle kaplı. Parlak plastik yüzeye dikkatli şekilde baktığınızda üstündeki desenli dokuyu fark edeceksiniz. Kenarları çevreleyen metal görünümlü plastik çerçeve de telefonun estetiğini tamamlıyor.

Lenovo S850’nin çıkarılabilir arka kapağı bulunmuyor, pili de sabit durumda. Sonuç olarak telefonun SIM kart yuvası da sol kenarda yer alıyor. Telefonun kutusuna yerleştirilen bir iğne yardımıyla bu SIM kart tepsisi yuvasından çıkarılıyor. Lenovo S850 çift SIM kart destekli bir telefon olduğu için SIM kart tepsisi de bir değil, iki SIM kartlık kapasiteye sahip. microSIM kart kullanan bu telefonda birinci SIM kart yuvası 3G desteği sunarken ikinci SIM kart yuvası sadece 2G desteği sağlıyor. S850’nin 4G desteğine sahip olmadığını belirtelim. Bu da yıl sonunda faaliyete geçmesi beklenen 4G şebekelerinden yararlanamayacağınız anlamına geliyor.

Lenovo S850’nin sağ kenarında ses ve güç tuşları yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Bu tuşlar yeterli derinliğe sahip, kolay basılıyor. Alt kenarda mikrofon, sol kenarda yukarıda bahsettiğimiz SIM kart tepsisi ve onun hemen yanında da hoparlör bulunuyor. Hoparlör küçük görünse de, boyutuna göre epey yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. Arkada 13 megapiksel kamera ve LED flaş sol üst köşeye konumlandırılmış. Lenovo logosu da arka ışığıyla etkileyicilik unsuru oluşturuyor. Ekranı açtığınızda veya telefonu hareket ettirdiğinizde arkadaki Lenovo logosunun aydınlandığını göreceksiniz.

S850’nin 5 inç ekranı ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları sıralanırken üst tarafında da Lenovo logosunu, ahize hoparlörünü, ışık sensörünü ve 5 megapiksel kamerayı görüyoruz. 5 inç ekran 1280 x 720 piksel çözünürlük desteğiyle 294 ppi gibi ortalamalarda gezinen bir piksel yoğunluğu değeri sunuyor. Bu değer ekranda sunulan keskinliğin tatmin etmesi için yeterli. Kapasitif dokunmatik ekranın parlaklığı yeteri kadar yüksek, görüş açılarının da fena olmadığı söylenebilir.

lenovo-s850-inceleme-00018lenovo-s850-inceleme-00026Lenovo S850’de 1.3 GHz dört Cortex A7 çekirdekli MediaTek MT6582 yongaset bulunuyor. Mali400-MP2 GPU, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza gibi diğer bileşenler de işlemciye eşlik ediyor. AnTuTu Benchmark testinden 19000 civarında bir puan alan Lenovo S850’nin günlük hayattaki performansı da bu ortalamaya yakın puanla paralellik taşıyor. Lenovo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü telefonun performansını biraz yavaşlatıyor, kullanıcı arayüzü geçişleri takılmasız gibi görünse de, uygulama açarken veya Ayarlar uygulamasında alt menülere geçmek isterken az da olsa beklemek zorunda kalıyorsunuz. Kısacası performans açısından Lenovo S850 vasatı aşmayı başaramıyor. Telefonun bazen hiçbir sebep yokken kendi kendini yeniden başlattığını da söylemeliyiz.

Lenovo S850’de 2000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu pil 13 saate kadar konuşma ve 336 saate kadar da bekleme süresi sunuyor. İki SIM kart yuvasının da kullanımda olduğu bir durumda, telefonu yoğun şekilde kullanmadığınız durumlarda Lenovo S850 bir günü rahatlıkla çıkarabilir gibi görünüyor. Ancak kamera, oyun, vs. gibi işlemciyi zorlayan çeşitli uygulamalar kullanımda olduğunda pilin hızlı şekilde tükendiğini görüyoruz. Güç Yöneticisi uygulaması barındırdığı Normal, Güç tasarrufu ve Acil durum modlarıyla Lenovo S850’nin pilinden maksimum faydayı sağlamayı amaçlıyor. Acil durum moduna geçtiğinizde bütün bağlantılar ve arkada çalışan uygulamalar kapatılıyor, sadece telefonun temel işlevleri gerçekleştirmesine izin veriliyor.


lenovo-s850-ekran-goruntuleri-00016
Elimizdeki Lenovo S850’de şu anda Android 4.4.2 KitKat çalışıyor. Bunun üstünde de Lenovo’nun yoğun şekilde özelleştirdiği, çeşitli uygulamalar ve bileşenler barındıran, ayrıca teması da değiştirilebilir bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. Bu özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü göze hoş gelen tasarımı, özelleştirilebilir temaları ve işe yarayabilecek uygulamalarıyla kulağa hoş gelse de, telefonun genel performansını biraz sekteye uğrattığını da kabul etmek gerekiyor.

Lenovo’nun Security adlı güvenlik uygulaması virüsten koruma, gizlilik koruması, veri kullanımı, istenmeyen arama önleyici, hızlandırıcı, özel alan, hırsızlık önleyici, ebeveyn deneyimi gibi yararlı araçları sunuyor. SYNCit ise telefondaki kişileri yedekleme veya bir yedekten geri yükleme imkanı sağlıyor. SHAREit ise Lenovo S850 ile diğer cihazlar arasında içerik paylaşımı yapmaya izin veriyor. Eğitim uygulaması Lenovo S850’yi yeni kullanmaya başlayacaklar için temel bilgileri veriyor. Taşıt uygulaması çağrı, mesaj, müzik ve navigasyon gibi, otomobildeyken en çok kullanılacak uygulamalara erişimi sağlayan parmak dostu kısayollarıyla Lenovo S850’yi yolda giderken dikkat dağıtmadan kullanmayı sağlayacaktır. Bu arada aynı uygulamada sesli komut sisteminin de bulunduğunu belirtelim. Bu arada Lenovo S850 için çeşitli kilit ekranı kısayolları sunuluyor. Ayrıca telefon cebinizdeyken yanlışlıkla arama yapılmasını engelleyecek sistem de telefonda mevcut.

Lenovo S850’de bulunan Tema Merkezi uygulaması telefonun temasının, duvar kağıdının, kilit ekranının, sistem arayüzünün, açılış ve kapanış animasyonlarının, bildirim çubuğunun, kişi yöneticisinin, çağrı ekranının değiştirilmesine olanak sağlıyor. Lenovo’nun sunduğu seçenekler sınırlı görünüyor, halbuki internet üzerinden daha fazla temanın indirilebilmesi mümkün olsa, daha iyi olurdu.

lenovo-s850-inceleme-00023Lenovo S850’nin arkasında 13 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Önde de 5 megapiksel kamera yer alıyor. Lenovo’nun özelleştirilmiş Kamera uygulaması sade ve kolay kullanımlı bir kullanıcı arayüzüne sahip. Fotoğraf ve video çekim tuşları aynı ekranda bulunuyor, böylelikle istediğiniz zamanda fotoğraf veya video çekim işlerini birbirine karıştırmadan yapmanızı sağlıyor. Ön ve arka kameralar arasında geçiş, flaş, HDR, renk efektleri, kamera kipi gibi ayarlar da ekranda, hızlıca erişilebilecek şekilde bekliyor. Ekranın tuşua göre sol üst veya sol alt köşesinde de diğer ayarlara açılan bir simge bulunuyor. Bunun karşısına gelen köşede de Normal, Yüz güzelliği, Panorama, EV braket çekim, PIP (resim içinde resim), Akıllı grup görüntüsü ve Makro gibi farklı çekim modlarının seçilmesini sağlayan arayüze açılan simge konumlandırılmış.

Lenovo S850 yeterli ışık koşulları altında gayet canlı renklere ve parlaklığa sahip görüntüler sunuyor. Işık şiddeti biraz düşmeye başlasa da, fotoğrafların kalitesi tatmin edici seviyenin üstünde. Makro çekimlerde de Lenovo S850’nin iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Ancak detaylar bakımından S850’nin kamerası pek iyi sayılmaz. Sıkıştırma oranı yüksek, fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığınızda detaylardan epey ödün verildiğini göreceksiniz. Video tarafında da 1080p video kayıt desteği sunuluyor. Ancak çekimler 3GP formatında yapılıyor. Sıkıştırma yüksek olduğu için detaylardan kayıp fazla. Ayrıca hafif rüzgarlı ortamda bile rüzgar sesi videoya fazla yansıyor.

Sonuç olarak, Lenovo S850 sahip olduğu teknik özellikleri ve 799 TL’lik fiyatı birlikte değerlendirildiğinde, kendisi için biçilen değerin karşılığını veriyor gibi görünüyor. Ancak pratikte durum biraz farklılaşıyor. 5 inç 720p ekranın memnun edeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Lenovo’nun ön yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalar da bu telefondan alınan verimi artırabilir. Kameraları da mükemmel olmasa da, işinizi mümkün olan en iyi seviyede görecektir. Ancak performans vasatı aşmıyor, ara sıra meydana gelen yeniden başlatmalar can sıkıcı olabiliyor. Ayrıca pil performansı da biraz can sıkıcı olabilir. Lenovo’nun ön yüklü uygulamalarının iyi olduğunu söylesek de, yoğun özelleştirmelerle bezenmiş kullanıcı arayüzü telefonu yavaşlatıyor. Karşımızda fiyatı epey uygun görünen bir Android telefon var, ancak aynı fiyat seviyesinde bulunan ve daha sonra çıkmış olan modellere de bir göz atmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER