İncelemelerManşetler

Lenovo A7000 İncelemesi

lenovo-a7000-inceleme-8

Akıllı telefon sahiplerine cihazlarını en çok hangi amaçla kullandıkları sorulduğunda multimedya başta gelen cevaplar arasında yer alıyor. Gerçekten de insanlar akıllı telefonlarında film izlemeyi, müzik dinlemeyi, fotoğraflara bakmayı seviyor. Gelişen mobil işlemciler sayesinde artık multimedya işlevleri için üst sınıf bir Android telefona ihtiyaç yok. Orta segment telefonlar da bu işler için rahatlıkla yetiyor. Lenovo da bunu görmüş ve Lenovo A7000 gibi, bizzat multimedyaya odaklanan ve uygun fiyatlı bir Android telefon çıkarmış. Lenovo A7000 büyük ekran, geniş kapasiteli pil ve güçlü sayılabilecek işlemci sayesinde bir akıllı telefonda olması gereken en temel unsurları sağlıyor. Lenovo A7000’i dikkat çekici kılan ve bir multimedya telefonu olarak nitelendirilmesini sağlayan esas noktalarından bir tanesi de dünyanın Dolby Atmos özellikli ilk akıllı telefonu olması. Bu telefon beklentileri ne derecede karşılıyor? Cevabı yazının devamındaki incelemede.

Lenovo A7000: Tasarım

lenovo-a7000-inceleme-1lenovo-a7000-inceleme-4lenovo-a7000-inceleme-18Lenovo A7000’in yuvarlatılmış köşeli ve mat arka yüzeyli tasarımında fazla dikkat çekici bir unsur yok. Biraz Samsung Galaxy Note 5’i andıran bir ön görünüme sahip olan Lenovo A7000’in göze hoş gelen ve kullanma isteği uyandıran bir tasarımı barındırdığını söylemek gerekiyor. 8 mm. kalınlığa ve 140 gr. ağırlığa sahip olan Lenovo A7000’in genel olarak ergonomik tasarıma sahip, büyük ekranlı bir telefon olsa da rahatlıkla tutulup kullanılabiliyor.

A7000’in temel malzemesi plastik, ancak telefon kesinlikle ucuz ve bayağı durmuyor. Telefonun kutusundan çıkan plastik kapak kenarları ve arka yüzeyi kaplıyor, böylelikle A7000’i çiziklere ve darbelere karşı daha güvenli şekilde kullanmayı sağlıyor. Telefonun sağ kenarında ses tuşları ve güç butonu var. Bu tuşların yerleşimi elde tutarken onlara rahatlıkla erişme imkanı veriyor. Ayrıca metalden yapılmış ve üstlerinde yer alan doku sayesinde el yordamıyla bile rahatlıkla fark edilebiliyor. Üst kenarda microUSB portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı, alt kenarda ise mikrofon yer alıyor.

Lenovo A7000’in 5.5 inç ekranının etrafını hatırı sayılır derecede büyük bir çerçeve sarıyor. Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları bulunuyor. Bu tuşlar arka aydınlatmaya sahip değil, dolayısıyla karanlıkta onları fark edip kullanmak da biraz zor. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü, ön kamera ve çevresel ışık sensörü mevcut. Arka yüzeye baktığımızda ana kameranın sol üst köşeye yerleştirildiğini görüyoruz. Bunun hemen altında çift LED flaş var. Kamera ve flaş ikilisinin epey sağında ikinci mikrofonu görüyoruz. Hoparlör ise bu mikrofonun biraz altında, daha kenara doğru yerleştirilmiş. Hoparlörün konumu, telefonu elinizde tuttuğunuzda parmaklar tarafından kapatılmayacak şekilde ayarlanmış. Böylelikle herhangi bir ses kaybı da olmuyor. Arka kapak yerinden çıkarılabiliyor, altında pil, iki adet microSIM kart yuvası ve microSD kart girişi bulunuyor.

Lenovo A7000: Donanım ve Performans

Lenovo A7000’i 1.5 GHz sekiz çekirdekli MediaTek MT6752m işlemci çalıştırıyor. Bu, MT6752’nin giriş seviyesi versiyonu ve bünyesinde Mali-T760MP2 grafik işlemci birimini de barındırıyor. 2 GB RAM yüzleri güldürürken 8 GB dahili hafızaya olan tepkiniz aynı şekilde olmayacaktır. Neyse ki, 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası sayesinde alanı artırmak mümkün oluyor. Bunun yanında USB On-The-Go desteğiyle birlikte harici disk sürücüleri Lenovo A7000’e bağlayabilirsiniz.

lenovo-a7000-inceleme-14lenovo-a7000-inceleme-11lenovo-a7000-inceleme-10lenovo-a7000-ekran-goruntuleri-7Lenovo A7000’in sekiz Cortex-A53 çekirdekli işlemcisi ve buna eşlik eden 2 GB gibi yeterli belleği sayesinde düzgün bir performans elde etmek mümkün oluyor. Lenovo A7000’i kullandığımız süre boyunca herhangi bir tıkanma veya takılmaya rastlamadık. Grafik değişkenliği yüksek olan Asphalt 8 Airborne ve Riptide GP2 gibi oyunları bile düzgün şekilde, çerçeve kaybı olmaksızın oynamak mümkün oluyor. İncelemelerimizde en büyük kriterlerden biri olan AnTuTu testinde Lenovo A7000 30000 civarında bir puan elde ediyor. Bu da Lenovo A7000’in ortalamanın biraz üstünde performans gösteren bir Android telefonu olduğunu ve aynı zamanda performansla ilgili izlenimlerimizi doğruluyor.

5.5 inç ekran IPS LCD teknolojisine sahip ve 1280 x 720 piksel çözünürlükle geliyor. Bu, Lenovo A7000’in ekranının 267 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna sahip olduğunu gösteriyor. Günümüzde piksel yoğunluğu 400 ppi’nin altında olan ekranlara burun kıvırmaya başladık, ancak bu nispeten düşük çözünürlüklü ekranın hiç de fena olmadığını söylemek gerekiyor. Renk doygunluğu kararında, aşırıya kaçmıyor ve yeteri kadar keskin yazı ve grafikler elde ediliyor. Görüş açıları yüksek sayılır, parlaklık da çoğu kullanıcıyı tatmin edecektir.

Kablosuz bağlantı tarafında Lenovo A7000’in 1800, 2100 ve 26000 gibi, Türkiye’de ihalesi gerçekleştirilmiş LTE bantlarını desteklediğini görüyoruz. Diğer bir deyişle, Lenovo A7000 sahipleri 1 Nisan 2016’dan itibaren sunulmaya başlanacak 4.5G servislerinden telefonlarını değiştirmek zorunda kalmadan yararlanabilecekler. LTE desteğinin dışında 802.11b/g/n Wi-fi, Bluetooth 4.0, A-GPS destekli GPS de diğer kablosuz bağlantı özellikleri arasında yer alıyor.

Lenovo A7000’in içinde 2900 mAh kapasiteli değiştirilebilir pil yer alıyor. Katalog değerlere bakıldığında bu telefon yaklaşık 260 saate kadar bekleme ve 40 saate kadar telefon görüşmesi yapma imkanı sunuyor. Pratikteki kullanıma bakacak olursak, Lenovo A7000’in bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söylemek yanlış olmaz. Uzun bir yolculukta ortalama 100 dakika uzunluğunda 4-5 filmi Lenovo A7000 ile rahatlıkla izlersiniz gibi görünüyor.

Lenovo A7000’in en önemli özelliklerinden bir tanesi Dolby Atmos desteği. Aslına bakarsanız, Dolby Atmos telefonda yer alan ve ses çıkışını film veya müzik parçası gibi, oynatılan içeriğe göre ayarlayan bir uygulama. Dolby Atmos adını taşıması daha çok bir pazarlama hamlesi gibi görünüyor. Çünkü Dolby Atmos’un Dolby’nin diğer bazı Android telefonlarında gördüğümüz ekolayzır uygulamasına göre pek artısı yok gibi görünüyor. Tabii ki, Dolby Atmos teknolojisinin farkını Lenovo A7000 ile yaşamak mümkün olur, ancak bunun için Dolby Atmos destekli içeriklere ihtiyaç var gibi görünüyor.

Dolby Atmos’un kullanıcı arayüzü ilk bakışta biraz karışık duruyor. Bu ekolayzır uygulaması ses frekans seviyelerinde dilediğiniz gibi oynama yapmanızı, böylelikle sizin için en doyurucu olacak sesi bulmanızı sağlıyor. Dolby Atmos’un hem hoparlör hem de kulaklıkta ses çıkışını farklılaştırdığı, daha zevkli hâle getirdiği bir gerçek. Frekans seviyelerinde parmağınızla oynama yaparak kulağınıza en hoş gelecek ses profilini elde etmeniz ve bunu Kişisel seçeneği altında saklamanız da mümkün.

Hoparlör hakkında konuşacak olursak, ses çıkışının epey kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ne hoparlörde ne de kulaklıkta, en yüksek ses seviyesinde istenen şiddette ses çıkışı sağlanmıyor. Ancak bu durum sesi daha düşük kademelerde isteyenler için herhangi bir sorun yaratmayacaktır.

Lenovo A7000: Yazılım

lenovo-a7000-inceleme-22Lenovo A7000’de Android 5.0 Lollipop çalışıyor. Bunun üstünde de Lenovo’nun Vibe UI 3.0 özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü bulunuyor. Kullanıcı arayüzü içinde herhangi bir uygulama menüsü bulunmuyor. Uygulama kısayolları, klasörler ve bileşenler aynı ekranda bir araya getiriliyor. Bu, her bir ana ekran panelini farklı bir alan için düzenleyebileceğinizi gösteriyor. Örneğin bir panele multimedya uygulamalarını, diğerine kamera ve fotoğraf uygulamalarını, diğerine sosyal medya uygulama ve bileşenlerini yerleştirebilirsiniz.

Bunun dışında Lenovo, A7000 kullanıcılarına çeşitli özelleştirme seçenekleri de sunuyor. Tema Merkezi uygulamasına girdiğinizde sizi bekleyen birkaç tema, duvar kağıdı, kilit ekranı ve son görevler listesi seçeneği göreceksiniz. Bunlardan dilediklerinizi seçerek kendi zevklerinize ve kullanım alışkanlıklarınıza uygun bir kullanıcı arayüzü elde edebilirsiniz.

Lenovo A7000 Google sertifikalı bir telefon olduğu için Google’ın Google+, Gmail, Play Gazetelik, Hangouts gibi uygulamaları yüklü olarak sunuluyor. Bunun dışında Lenovo’nun yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulama ve oyunlar da söz konusu. UC Browser internet tarayıcısı, Gezinti adlı navigasyon uygulaması bunlardan sadece bazıları. Google Play Store’dan da dilediğiniz uygulamayı veya oyunu yükleyebilirsiniz.

Lenovo A7000: Kamera

Lenovo A7000’in ana kamerası çözünürlük bakımından fazla iddialı sayılmaz. Lenovo 8 megapiksel çözünürlüklü sensörü yeterli görmüş. Ancak bu kamera orta segment bir Android telefonu için hızlı çekim yapıyor. Çekilen fotoğrafların ise orta karar olduğunu söylemek gerekiyor. Renk canlılığı iyi seviyede, tam çözünürlükte görüntüleme yapıldığında da kalite kaybı belirtileri gözlenmiyor. Düşük ışıkta ise performansın vasatın üstüne pek çıkmadığını, yazılım tabanlı müdahaleler nedeniyle detayların kaybolduğunu görüyoruz.

Lenovo A7000’in önünde ise 5 megapiksel kamera yer alıyor. Ön kamera parlaklık ve renk doğruluğu bakımından iyi seviyede selfie fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Güzelleştirme araçları sayesinde selfie fotoğraflardaki kişilerin yüzlerinin daha pürüzsüz ve düzgün görünmesini sağlayabilirsiniz. Hem ön hem de arka kamerayla 1080p Full HD video kaydı da yapılabiliyor. Kamera uygulaması da kolay ve anlaşılabilir kullanıcı arayüzüyle fotoğraf ve video çekimini pratik hâle getiriyor.

Lenovo A7000: Sonuç

lenovo-a7000-inceleme-13

Fiyatı 600-700 TL arasında değişen Lenovo A7000, satışa sunulduğu fiyata göre oldukça iyi bir performans sergiliyor. Ekran, kamera, yazılım gibi unsurlar bakımından da A7000’in tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Lenovo A7000 5.5 inç büyük ekranıyla ve özellikle de Dolby Atmos teknolojisi barındırmasıyla bir multimedya telefonu olarak anılıyor. Dolby Atmos biraz tanıtım amacıyla eklenmiş gibi görünse de, Lenovo A7000’in multimedya konusunda kendisinden beklenenleri karşılayan, bu konuda özelleştirme imkanı sağlayan bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, Lenovo’nun A7000’deki Dolby Atmos teknolojisini biraz daha fark yaratır hâle getirmesi gerekiyor. Her şeye rağmen, bugünlerde bir akıllı telefon satın almayı düşünen ve en fazla 700 TL’yi gözden çıkarabilecek tüketiciler için, Lenovo A7000 değerlendirme listesine rahatlıkla girebilecek bir akıllı telefon.

İLGİLİ HABERLER