Teknoloji

Kuzey Kore’nin 3G şebekesi üzerinden Twitter ve Instagram’a içerik akışı başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kapalı kutu görünümünde bir ülke olan Kuzey Kore yeni lideri Kim Jong-un ile kabuğunu kırmaya çalışan bir görüntü veriyor. Bu hafta içinde Kuzey Kore’yi ziyaret eden turistler, en azından bu grup içinde yer alan bir gazeteci akıllı telefonuyla web’e, bu ülkede faaliyet gösteren Koryolink’in 3G şebekesi üzerinden doğrudan erişebildiğini rapor etti.

instagram-pyongyang-010313

Associated Press ajansına bağlı çalışan gazeteci Jean H. Lee geçtiğimiz pazartesi gününden beri Pyongyang’dan Twitter’a mesaj geçiyor, ancak gazeteci ancak 1-2 gün önce Kuzey Kore’de yararlandığı internet erişimiyle ilgili bilgi verdi. “#Pyonyang’deki iletişim merkezinden dünyaya merhaba” olarak çevirebileceğimiz tweet’in Kuzey Kore’nin yeni kablosuz veri iletişim servisinden gelen ilk tweet olduğuna inanılıyor. DailyNK’de yayınlanan bir habere göre turistlerden yaklaşık 75 avroluk aktivasyon ücreti istenen hizmet dahilinde 150 avro karşılığında 2 GB, 400 avro karşılığında da 10 GB’lık veri paketleri sunuluyor.

Mısır’da faaliyet gösteren Orascom Telecom ile işbirliği kapsamında geliştirilen Koryolink şebekesi Kuzey Kore’nin politikasında radikal bir değişikliği işaret ediyor. Ülke son olarak turistlerin kendi cep telefonlarıyla sınırdan giriş yapmalarına izin vermişti. Halbuki daha önce Pyongyang’a inişten hemen sonra cihazlarını yetkili birimlere teslim etmeleri gerekiyordu. İzin verilen kullanıcılar dışında Kuzey Kore vatandaşlarına internete erişim izni verilmediğini belirtelim. İzin verilenler içinse erişim ücreti oldukça yüksek olabilir.

Kuzey Kore’nin turistler için sunduğu cep telefonunu ülkeye sokma ve bu ülkedeki Koryolink şebekesinden yüksek fiyatlar karşılığında da olsa yararlanma fırsatı hem bu ülkeye seyahet etmek isteyen veya zorunda kalan kişileri, hem de onları evlerinde bekleyen yakınlarını biraz olsun rahatlatacaktır.

İlgili >> AP, DailyNK, Jean H. Lee

İLGİLİ HABERLER