Bilim

Klonlama yöntemiyle ilk kez insan kök hücresi oluşturuldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Farklı milletlere mensup bilim insanlarından oluşan bir grubun yaptığı açıklamaya göre ilk kez tamamen olgunlaşmış insan hücrelerinden yeni kök hücreler üretildi. Bu sürecin bir insanın tamamen klonlanması için kullanılamayacağının altı bilim insanları tarafından büyük bir hızla çizildi, ancak söz konusu süreç sayesinde bir kişinin vücudunda çeşitli işlevleri görmekten sorumlu hücrelerin üretimi gerçekleştirilebilecek. Yani organ yetmezlikleri gibi durumlarda karaciğer, kalp gibi organ hücreleri oluşturulabilecek.

yumurta-hucre-klon-160513

Bilim insanları süreci daha da iyileştirmeyi ve hastalıklara çare olacak seviyeye ve hatta bir organı tamamen yeniden üretmeyi sağlayacak hâle getirmeyi umuyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için en azından birkaç yılın geçmesi gerekiyor gibi görünüyor. Araştırma ekibinin başındaki isim olan, aynı zamanda Oregon Ulusal Primat Araştırma Merkezi’nin kıdemli bilim insanı Shoukhrat Mitalipov tarafından yapılan açıklamaya göre güvenli ve verimli kök hücre tedavileri geliştirmek için daha çok iş yapılması gerekiyor, ancak atılan bu adım yenileyici ilaçlarda kullanılabilecek hücrelerin geliştirilmesi için büyük bir önem taşıyor.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yönetilen araştırma ekibi, 1996 yılında yetişkin hücrelerden klonlanarak üretilen Dolly adlı koyunun klonlanması sırasında kullanılan teknikten yararlandı. Temel olarak anlatacak olursak, bu yöntem dahilinde bir hastanın vücudundaki yetişkin hücre alınıyor, bunun merkezinde yer alan çekirdek alınıyor ve bu madde daha sonra başk bir gönüllünün vücudundan alınan boş bir yumurta hücresine yerleştiriliyor. Yetişkin hücreden gelen genetik madde boş yumurta hücresine hangi hücre tipine dönüşeceği yolunda gerekli direktifi veriyor.

Birçok bilimsel çalışma grubu yıllar boyunca insan hücrelerini klonlama yönünde çalışmalar yaptı ve bunlar şimdiye kadar başarıya ulaşmadı. Yine de, daha önceki grupların maymunlar üzerinde gerçekleştirdiği çalışmaların başarıyla sonuçlandığını belirtmek gerek. Bu son araştırma ise insan hücreleri için yapılan ve başarıya ulaşan ilk çalışma olarak dikkat çekiyor. Ekip, insan hücresinin kendisinin daha fazla kopyasını yaratmak için bölünmesi gibi doğal bir sürecin bir fazını kimyasal reaksiyon yardımıyla yavaşlattı ve bu şekilde önceki başarısızlıkları tekrarlamamış oldu. Ekibin çalışması Cell adlı gazete aracılığıyla yayınlandı.

İlgili >> Cell, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi

[Görsel – Ohsu Photos]

İLGİLİ HABERLER