İncelemelerManşetler

Kingston MobileLite Wireless İncelemesi

Kingston markasını genellikle bellek ürünleriyle biliyoruz. Şirket mobil cihazların kullanımının artmasıyla farklı ürünlere de imza atıyor. Kingston MobileLite Wireless de böyle bir ürün. Geçtiğimiz sonbaharda piyasaya giriş yapan bu aksesuar akıllı telefon ve tabletlerin daha verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Hem ek güç sağlayarak hem de harici bellek kartlarındaki dosyalara bir bellek kartı yuvası barındırmayan telefonlardan ve tabletlerden bile erişilmesini sağlıyor. Bir hayli kullanışlı görünen bu mobil aksesuarla ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00023

Donanım

124,8 x 59,9 x 16,65 mm.’lik boyutlarıyla Kingston MobileLite iPhone 5s ile hemen hemen aynı yüzey alanına sahip. Tabii, kalınlık bakımından onun neredeyse iki katı kadar bir kalınlık söz konusu. Aygıt elinizdeyken nispeten büyük hacme karşın epey hafif olduğunu hissedeceksiniz. Zaten 98 gr. ağırlık değeri de kağıt üstünde bile hafifliği ortaya koyuyor. Plastikten yapılmış olmasının da bu hafiflikte rolü bulunuyor. Cihazın gövdesi genel olarak siyah renge sahip, sadece üst yüzeyin beşte dörtlük alanı gümüş renkli bir plakayla kaplanmış. Bunun üstünde MobileLite Wireless logosunu görüyoruz.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00016

Yine üst yüzeyde, siyah renkli bölümde üç adet gösterge lambası bulunuyor. Bunlar pil, Wi-Fi ve internet bağlantısının durumunu gösteriyor. Cihazın bir kısa kenarında USB 2.0 ve microUSB portları yan yana yerleştirilmiş. Diğer kısa kenarında da SD, SDHC, SDXC ve microSD kartları destekleyen bir kart okuyucu yuvası bulunuyor. MobileLite Wireless’ın kutusundan çıkan adaptör yardımıyla microSD kartları da aygıtla birlikte kullanmak mümkün oluyor. Uzun kenarda, gösterge lambalarının hemen altına gelecek şekilde de güç butonu bulunuyor. Bunun yanında da sıfırlama işlemini sağlayan ve sivri uçlu bir cisimle kullanılabilen düğme konumlandırılıyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00020

Kingston MobileLite Wireless’ın içinde yer alan 1800 mAh kapasiteli batarya 5 saate kadar sürekli kullanım sağlıyor. Pili şarj etmek için cihazın kutusundan çıkan USB kablosunu kullanabilirsiniz. Kablonun bir ucunu bilgisayara diğer ucunu da MobileLite Wireless’ın microUSB portuna takmak yeterli. Aynı kablo daha sonra da MobileLite Wireless ile akıllı telefon veya tabletleri şarj etmek için kullanılıyor. Bu sefer MobileLite’ın USB portu kullanılıyor. Bu arada USB portuna parmak disk bağlayarak bunlar içindeki dosyalara da kablosuz erişim sağlamak mümkün oluyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00019

Kullanım

Kingston MobileLite Wireless’ı kullanmaya başlamadan önce bu cihazla birlikte kullanılacak mobil uygulamayı akıllı telefon veya tablete kurmak gerekiyor. Kingston MobileLite Wireless uygulamaları iOS App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00028

Bunun ardından sıra aygıtı açmaya geliyor. Güç butonuna üç saniye boyunca basılı tutmanız yeterli. MobileLite Wireless açıldıktan sonra mobil cihazınızın Wi-Fi ayarları bölümüne giderek burada göreceğiniz “MobileLite Wireless” ağına bağlanmalısınız. İlk kullanımda bu ağ şifresizdir, ancak bir kere bağlantı kurduktan sonra MobileLite Wireless uygulamasının ayarlar bölümü üzerinden Wi-Fi bağlantı noktası ayarlarını değiştirmek ve erişime şifre koymak mümkün oluyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00003

Mobile Lite Wireless uygulaması içinde Dosyalar, Fotoğraflar, Videolar, Müzik olmak üzere beş farklı bölüm bulunuyor. Dosyalar bölümü SD kart veya USB flaş bellek sürücüsü içindeki dosyalarda gezinmeyi ve istenen dosyayı açmayı sağlıyor. Fotoğraflar bölümü kart veya flaş sürücüde yüklü olan fotoğrafları küçük resimleriyle birlikte gösteriyor. Gösterim ızgara, liste veya slayt gösterisi şeklinde yapılabiliyor. Videolar ve Müzik bölümünde ise sadece bu türdeki dosyaların gösterimi yapılıyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00006

MobileLite Wireless uygulaması bellek kartı veya USB sürücüdeki fotoğrafları uygulama içinde açma, bunları Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda veya e-posta olarak paylaşma ya da Film Rulosu içine kaydetme fırsatı sunuyor. Her bir fotoğrafta yakınlaştırma, uzaklaştırma gibi işleri de gerçekleştirmek mümkün. H.264 video kodlayıcı desteği sayesinde M4V ve MP4 uzantılı video dosyaları doğrudan uygulama içinde açılabiliyor. Ayrıca bunları başka uygulamalar içinden açma imkanı da sunuluyor. Müzik bölümü de benzer şekilde çalışıyor; MP3 ve WAV kodlayıcı desteği sayesinde bu formattaki şarkılar uygulama tarafından yürütülebiliyor; arkaplanda da çalışmaya devam ediyor.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00011

Windows, Mac veya Linux bilgisayar sahipleri de Kingston MobileLite Wireless’a takılı olan SD kart veya USB parmak sürücüdeki dosyaları görüntüleyebilir. Bunun için öncelikle akıllı telefon ve tabletlerde olduğu gibi bilgisayarı Kingston MobileLite Wireless kablosuz erişim noktasına bağlamak gerekiyor. Bunun ardından Kingston MobileLite Wireless bir ağ sürücüsü olarak tanınacak ve dosyalara kablosuz ağ üzerinden erişim mümkün olacak.

Akıllı telefon veya tabletinizi Kingston Mobile Wireless’a Wi-Fi üzerinden bağlamanız çevrimdışı olmanız, yani geniş bant internet bağlantısının kopması demek. Ancak bu sorun değil, çünkü Kingston Mobile Wireless’ı da ortamdaki Wi-Fi ağlarından birine bağlayarak internet bağlantısını yeniden kurabilirsiniz. Bunun için Ayarlar bölümü altında yer alan Ağ Bağlantısı başlığına gitmeniz ve bağlanacağınız ağı seçmeniz gerekiyor. MobileLite Wireless bir Wi-Fi şebekesine bağlandıktan sonra sizin mobil cihazınızın aygıtla olan bağlantısı kesiliyor, yeniden bu cihaza bağlanmanız gerekiyor. Bunun sonrasında Kingston MobileLite Wireless arada bir köprü işlevi görerek mobil cihazınızın internet bağlantısını açık tutacak.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00024

Kingston MobileLite Wireless ile iPhone, Android ve Windows Phone cihazları şarj edilebiliyor. iPad Air ile yaptığımız denemede ise bu tabletin MobileLite Wireless ile şarj edilemediğini gördük. MobileLite Wireless belki cihazınızı tamamen doldurmaz, ancak akıllı telefon veya tabletinizin pilinin iyice azaldığı durumlarda fazlasıyla iş görecektir. MobileLite Wireless uygulamalarında bulunan Ayarlar bölümü altından aygıtın pil durumunu da görüntüleyebilirsiniz.

Sonuç

Bazı iPhone ve iPad kullanıcıları cihazlarına microSD veya SD kart takamamaktan şikayetçi. Aslında Apple’ın sunduğu adaptör yardımıyla bellek kartlarından iOS cihazına fotoğraf aktarımı yapılabiliyor, ancak bu desteğin kapsamı da sınırlı. Kingston MobileLite Wireless sayesinde çok daha öteye geçebilir, sanki iPhone veya iPad’e SD kart veya USB flaş bellek takmış gibi çalışabilirsiniz. Kingston MobileLite Wireless bu açıdan iPhone ve iPad kullanıcılarının hayatlarını daha fazla kolaylaştırır gibi görünüyor, ancak Android tablet ve telefon sahipleri için de bir hayli yararlı olacaktır.

kingston-mobilelite-wireless-inceleme-00017

1800 mAh kapasiteli bataryayı mobil cihazı şarj için kullanma imkanı da bu cihazı kullanışlı yapan ikinci nokta. Belki bu kapasite mobil cihazınızı tamamen şarj etmeye yetmeyebilir, ancak telefon veya tabletinizin şarjı biterken ve ek güce ihtiyaç duyduğunuzda imdadınıza yetişecektir.

Kingston MobileLite Wireless 150 TL gibi bir fiyattan satılıyor. Kablosuz bağlantı özelliği, USB ve bellek kartı desteği, mobil cihazları şarj etme imkanı ve yardımcı mobil uygulamaları birlikte düşünüldüğünde bu fiyat makul görünüyor.

İLGİLİ HABERLER