Manşetler

Kim Dotcom’un bulut tabanlı paylaşım servisi Mega faaliyete geçti

Kim Dotcom yeni dosya paylaşım servisi Mega’yı dün itibariyle kullanıma açtı. Açılış için seçilen tarihin ilginç tarafı Megaupload sitesinin kapanışının yıl dönümü olmasıydı. Dotcom’ın belirttiğine göre servis açıldığı ilk zamandan itibaren yoğun bir ilgiyle karşılaştı, dakika başına binlerce kullanıcı kaydı yapıldı; sitenin ilk saatinde toplam 100 bin kayıtlı kullanıcıya ulaşıldı.

mega-kim-dotcom-200113

Dropbox gibi popüler bulut paylaşım çözümlerine rakip olarak ortaya çıkan Mega kullanıcıların dosyaları herkese açık bağlantılarla paylaşmasına izin veren, sürükle-bırak mantığına dayalı basit bir dosya paylaşım servisi olarak nitelendiriliyor. Megaupload’un kapanmasına neden olan telif hakkı sorunlarını önlemek isteyen Mega yeni bir şifreleme sistemi kullanıyor. Bu sistem hem kendini hem de kullanıcılarını potansiyel saldırılardan ve idari baskınlardan koruyor. Diğer bir deyişle servis kullanıcıların yükledikleri içeriğe erişime sahip olmayacak. Mega daha açılışta birçok dili de destekliyor. Dil seçenekleri arasında Türkçe’nin de yer alıyor olmasını görmek gerçekten memnun edici.

Siteye kayıt olmak isteyenler yoğun trafik nedeniyle hâla sorun yaşamaya devam edebilir. Ancak üyeliği başarıyla gerçekleştirenlerden olan The Verge sitesinden öğrendiğimiz kadarıyla Mega’nın sürükle-bırak mantığıyla hazırlanan basit kullanıcı arayüzü ve düzenli Dosya Yöneticisi çubuğu dosyaları ve klasörleri yükleme ve düzenleme şlerini daha düzgün hâle getiriyor. Kullanıcılara 50 GB’lık depolama alanı ücretsiz olarak veriliyor. Bunun yanı sıra 500 GB, 2 TB ve 4 TB kapasiteli bulut depolama alanları da sırasıyla 9.99, 19.99 ve 29.99 avroluk fiyatlarla sunuluyor. Ayrıca ücretli üyelere dosyalarını paylaşmaları için daha fazla bant genişliği de sunuluyor. Dotcom Mega’ya dosya entegrasyonu, eş zamanlama ve mobil ortam erişimi gibi özellikleri de getirmeyi planlıyor. Ancak söz konusu işlevlerin ne zaman geleceği henüz netlik kazanmış değil.

Dotcom, servisi faaliyete geçirdikten hemen sonra yeni bir servisin ipuçlarını vermeye başladı. MegaMovie adı verilen yeni bir servisin ekran görüntüsünü paylaşan Dotcom odaklanacağı yeni alanın film, dizi, TV programı ve müzik gibi içeriklerin olacağını gösterdi. İlginç olan nokta söz konusu türdeki içeriklerin Megaupload’un başının belaya girmesine neden olması. Ekran görüntüsünde yeni içerikler bulma ve servisi kullanarak arkadaşlarla tavsiyeler paylaşma gibi işlevlerin ipuçları göze çarpıyor.

İlgili >> Mega

İLGİLİ HABERLER