Teknoloji

Kim Dotcom kendi kurduğu bulut depolama servisi Mega’nın karşısına bir rakip çıkaracak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kim-dotcom-281114

İnternet dünyasının en farklı figürleri arasında yer alan Kim Dotcom, geçmişte kurduğu dosya paylaşım ve depolama siteleri Megaupload ve Mega’nın izlerini takip edecek kâr amacı gütmeyen, açık kaynaklı bir servis kurmayı planladığını açıkladı. Slashdot internet sitesinde kullanıcılar tarafından yürütülen bir soru-cevap seansına katılan Kim Dotcom, Mega’yla yollarının ayrılmasından bu yana servise güvenmediğini belirtti ve Mega’nın kötü niyetli bir Çinli yatırımcının eline geçtiğini iddia etti. Söz konusu yatırımcıya ait hisselere daha sonra da Yeni Zelanda hükümeti el koymuş ve Mega’daki kullanıcı verileri risk altına girmişti.

Yaşanan olaylardan ve açıklayamadığı bazı sebeplerden ötürü Mega’ya yönelik güveninin kaybolduğunu dile getiren Kim Dotcom, rekabete girmemeye yönelik anlaşmasının 2016 ile birlikte son bulacağını belirtti. Dotcom, zincirlerinden kurtulduktan sonra kâr amacı gütmeyen ve tamamen açık kaynaklı bir Mega rakibi oluşturacağını ve bu süreçte Wikipedia modelinden ilham alacağını da söylemeyi ihmal etmedi. Herkese limitsiz ve ücretsiz şifreli bulut depolama alanı sunmayı istediğini söyleyen Kim Dotcom, gelen bağışlar sayesinde bu sistemi döndürmeyi amaçladığını belirtti.

Kim Dotcom’un vaatlerinin ne kadarını gerçekleştirebileceği ve planlarının ne kadar ciddi olduğu konusunda bir şey söylemek için henüz erken olsa da, Dotcom’un bu hafta içinde Mega’ya dair yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Dotcom’un Slashdot üstünden yaptığı açıklamalara yanıt veren Mega ise iddiaların asılsız olduğunu belirtti ve kullanıcılara güvence vermek için sitenin kaynak kodunun paylaşılacağı açıklandı. Mega, Kim Dotcom’un “ele geçirme” iddialarını da reddetti.

Kim Dotcom, Slashdot’taki soru-cevap seansında telif hakkı ihlâli ve düzenlemeleri konusunda da açıklama yapmaktan geri kalmadı. “Telif hakkı aşırılığının hakim olduğu bir dünyada yaşıyoruz.” sözlerini kullanan Kim Dotcom, internetin eski telif hakkı modellerini tehdit ettiğini ancak telifli içeriklerden para kazanmak için de muazzam teklifler sunduğunu belirtti. Kim Dotcom, yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen interneti halen sevdiğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER