Manşetler

Jony Ive: Amacımız lüks ürünlerle rekabet etmek değil

Apple’ın yeni akıllı saati Apple Watch’un tasarımında aslan payı şirketin baş tasarımcısı Jony Ive ve yakın çalışma arkadaşı Marc Newson’a ait. Geleneksel saat üreticileri için en büyük tehdit olarak nitelenen Apple Watch’un tasarımcılarının mekanik saat koleksiyonu yapmaları ise kaderin en büyük cilvelerinden biri. Geçtiğimiz hafta Conde Nast Lüks Konferansı’na katılan ikili, Apple Watch’un tasarımına dair bazı düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Ive ile Newson, Apple Watch ve mekanik saatleri karşılaştırmanın mümkün olmadığını, ürünler arasında ciddi farklar bulunduğunu dile getirdiler.

Jony Ive, iPhone için çalışmaya başlamalarındaki temel motivasyonun telefonlarından nefret etmeleri olduğunu ve daha iyi bir telefon yapmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Apple Watch’a başlama motivasyonunun ise tamamen farklı olduğunu söyleyen Ive, hem kendisinin hem de Marc Newson’ın saatlerini sevdiklerini ve mekanik saat koleksiyonu yaptıklarını vurguladı. Ive, bileklerin teknolojik cihaz taşımaya olan uygunluğunun Apple Watch’un hazırlanmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Apple Watch’un zamana karşı nasıl direneceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Jony Ive, günümüzde mekanik saatlerin bile servis bakımına ihtiyaç duyduğunu ve Apple Watch için de durumun farklı olmadığını ifade etti. Muhteşem mekanik saatlerle Apple Watch’un nasıl karşılaştırılabileceklerini bilemediğini belirten Ive, Apple Watch’un fonksiyon ve yeteneklerine vurgu yaptı ve akıllı saatin hayallerin ötesinde işler sergileyebileceğinin altını çizdi.

Jony Ive’a göre; insanların Apple Watch kullanmak için zinde olmak, bağlı kalmak veya yeni iletişim yolları geliştirmek gibi pek çok sebebi bulunuyor. Ive, Apple Watch’un insanlara birbirleriyle iletişime geçme konusunda cep telefonlarına kıyasla daha fazla güven sağlayacağını iddia etti.

Paneli yöneten Vogue’un uluslararası moda editörü Suzy Menkes’in Apple’ın lüks tüketim pazarındaki genişleyen kapsama alanına ilişkin sorusu üzerine Jony Ive; Apple Watch’un altın modelinin hazırlanmasındaki amacın belli bir fiyat noktasına ulaşmak olmadığını, sadece malzemeyi sevdikleri için böyle bir tercihte bulunduklarını dile getirdi. Lüks markalarla rekabet etmek gibi bir amaçlarının bulunmadığını söyleyen Ive, temel isteklerinin teknolojiyi daha erişilebilir kılmak olduğunu sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER