Manşetler

Jolla’nın mobil işletim sistemi Sailfish ile ilgili ayrıntılar videoda

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Finlandiyalı bir girişim olan Jolla, Nokia’nın geliştirdiği, ancak daha sonra Windows Phone için yüzüstü bıraktığı MeeGo’nun temellerinden yepyeni bir işletim sistemi oluşturmak için çalışmalara başlamıştı. Şirket geliştirmekte olduğu Sailfish adlı mobil işletim sistemiyle ilgili ilk detayları geçtiğimiz kasım ayında duyurmuştu. Henüz ne zaman ve hangi tüketici cihazlarında karşımıza çıkacağı belli olmayan işletim sistemi Engadget tarafından derin bir incelemeden geçirildi. Yaklaşık sekiz dakika uzunluğunda bir video yayınlayan Engadget bir Nokia cihazı üzerinde çalışan Sailfish ile ilgili detayları canlı bir şekilde gözler önüne serdi.

Oldukça akıcı ve hafif bir görünüme sahip olan bu işletim sisteminde dokunmatik hareketler en fazla odaklanan nokta olmuş. Bu sayede platform üzerinde tıpkı Nokia N9’da gördüğümüz MeeGo’da olduğu gibi tek elle gezinme fırsatı sunuluyor. “Pulley” yani “makara” adı verilen bir menü sistemi kullanıcının ekranda ne kadar aşağı doğru sürükleme yaptığına bağlı olarak nesnelerin seçimini otomatik şekilde gerçekleştiriyor. Örneğin pil durumu gibi kritik bilgiler ekranda hafif bir sürüklemeyle görüntüleniyor. Ekranda soldan sağa doğru sürükleme yapmak da kullanıcıyı bir önceki ekrana geri döndürüyor.

Videoda Sailfish’in renkleri ve diğer unsurları özelleştirilebilen “ortam” sistemi de görülüyor. Kullanıcı bu ortamın arka plan resmini değiştirdiğinde ön tarafta yer alan diğer elementler de bu arka planın renklerine uyum sağlayacak şekilde otomatik olarak düzenleniyor.

iOS ve Android’in iyice hakimiyet kurduğu, Windows Phone ve BlackBerry 10’un üçüncülük için güreşeceği bir ortamda Sailfish için uygun bir yer var mı, tartışılır. Ayrıca üreticilerin bu platforma ne yönde ilgi gösterdiğini de bilmiyoruz. Ayrıca Jolla’nın da platformun ne zaman çıkacağına dair net bir açıklaması yok. İlerleyen günlerde bu konularda daha net bir resim görmeyi umuyoruz.

İlgili >> Engadget

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER