Teknoloji

Jolla’nın MeeGo telefonu Android uygulamalarını da çalıştıracak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Helsinki merkezli bir girişim olan Jolla’nın Nokia’nın sonlandırdığı MeeGo platformunu devam ettirip telefon üretmeyi planladığını biliyoruz. Finlandiyalı 3T dergisi CEO Jussi Hurmola’yla bir röportaj gerçekleştirmiş, Arctic Startup da bundan yola çıkarak Jolla’nın planlarına yer verilen bir haber hazırlamış. Şirketin CEO’su Jussi Hurmola yeni işletim sisteminin Qt uygulamalarının yanı sıra HTML5 uygulamalarını da çalıştıracağını dile getirdi. Ancak görünen o ki, olay bununla sınırlı kalmayacak. Jolla da RIM’in BlackBerry PlayBook için belirlediği hamleyi takip edecek ve MeeGo’nun Android uygulamalarını da çalıştırmasına izin verecek.

nokia-n9-inceleme-00029

Şirket bunu gerçekleştirmek için uygulama uyumluluk katmanına başvuracak. Bu sayede uygulamalar MeeGo üzerinden herhangi bir sorun yaşamadan çalışacak. Ancak Arctic Startup’ın belirttiğine göre uygulama uyumluluk katmanının kullanımıyla ilgili olarak bazı spekülasyonlar ortalıkta dolaşmakta. Ancak her şey planlandığı gibi giderse MeeGo telefonlar üzerinde Android uygulamaları da çalıştırılabilir olacak. Jolla ilk akıllı telefonun 3.5 inç’ten daha yüksek bir ekran büyüklüğüyle çıkacağını kaydetti. Bu, Jolla’nın akıllı telefon dünyasının trendlerini yakından takip ettiğini ve kullanıcıların daha büyük ekranlı telefonlara olan talebine cevapsız kalmayacağını gösteriyor.

Jolla, Nokia’da MeeGo işletim sistemini geliştiren eski çalışanlar tarafından geçtiğimiz temmuz ayında kurulmuştu. Jolla’nın MeeGo işletim sistemine olan inancı tam, geliştirme sürecinin de devam ettirilmeyi hak ettiğine inanıyor. Nispeten küçük bir büyüklüğe sahip olan Jolla’nın MeeGo’nun geniş kitlelere ulaştırılması ve başarılı olması konusunda ne kadar itici güç teşkil edeceği ise şu an için bilinmezliğini koruyor. Öncelikle Jolla’nın ilk MeeGo telefonunu görmek gerekiyor.

MeeGo işletim sistemine zamanında büyük bir umut bağlamış olan Nokia geçtiğimiz yılın başında Windows Phone’u akıllı telefon stratejisinin temeline oturttuğunu açıklamış, yılın sonlarına doğru da Lumia serisi akıllı telefonlarını piyasaya sürmeye başlamıştı. Şirketin bireysel kullanıcılara özel tek MeeGo telefonu ise Nokia N9 olmuştu.

İlgili >> Arctic Startup

İLGİLİ HABERLER