Manşetler

Jolla’nın MeeGo tabanlı mobil işletim sistemi Sailfish’in detayları ve ilk ekran görüntüleri ortaya çıktı

Jolla, MeeGo tabanlı mobil işletim sistemi Sailfish’e ait ilk görüntüleri kamuoyu ile paylaşırken, işletim sistemine ilişkin başka haberler vermeyi de ihmal etmedi. Jolla ST-Ericsson ile platformun ST-Ericsson’a ait mobil yongaların üstünde çalışması için bir anlaşma yaparken, Finlandiyalı mobil operatör DNA ile de bir şebeke anlaşması yaptığını duyurdu.

Ekim ayında duyurulan Sailfish, zahmetsiz çoklu görev yeteneği üstüne odaklanıyor. Çok sayıda uygulamayı aynı anda çalıştırmayı hedefleyen işletim sisteminde ana ekranda bu uygulamalar arasında bir etkileşim de oluşturulacak. Durum güncellemelerini kontrol ederken ekrana temastan tasarruf etme amacı içinde olan mobil işletim sisteminde, Android uygulamaları ile de kolay biçimde uyumluluk sağlama sözü veriliyor. Jolla’ya göre ana ekrandaki etkileşim Sailfish’i en modern ve dolaşması en hızlı işletim sistemi haline getiriyor.

Jolla bu iddiası için bir şarkıyı durdurmak ya da bir konuşmayı sonlandırmak için söz konusu uygulamayı açmaya gerek olmamasını gösterdi. Müzik uygulamasının logosu üstünde yapılacak küçük hareketler ile şarkıları durdurmak ya da bir sonraki şarkıya geçmek mümkün olacak. Sailfish, hızlı ve zahmetsiz bir etkileşim için ”makara” olarak tanımlanan bir menüye ve de çoktan yayınlanmış bir açık kaynak yazılım geliştirme araçsetine de sahip. Qt, Mer Core ve Linux kernel ögelerini barındıran işletim sistemi görevlerini akıllı telefon, tablet, akıllı televizyon, araç içi sistemleri ve diğer uygulamalar ile de paylaşabiliyor. Jolla’dan yapılan açıklamada Android uygulamaların Jolla cihazlarının üstünde herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan çalışabileceği belirtildi. Ancak, Sailfish’in tüm nimetlerinden faydalanmak için bazı küçük dokunuşların işe yarayabileceği de ifade edildi.

İlgili >> Slashgear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER