Teknoloji

Amerika’nın uzay efsanelerinden John Glenn 95 yaşında öldü

john glenn
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
john glenn
Görsel: NASA

Dünya yörüngesi etrafında ilk kez tur atan Amerikalı astronot ve havacılıkta efsane bir isim olan John Glenn, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Amerika’nın Ohio eyaletinde bulunan Columbus şehrindeki bir hastanede hayata veda eden Glenn’in bir haftayı aşkın zaman öne hastaneye yatırıldığı ortaya çıkmıştı. Ancak neden hastaneye yatırıldığı konusunda resmi bir bilgi verilmemişti. Uzun ve sağlıklı bir yaşam süren Glenn, aile bireyleri etrafında olduğu hâlde öldü.

Glenn, yüksek donanımlı bir donanma pilotuydu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Pasifik’te 60’a yakın savaş harekatına katılmıştı. Kore Savaşı’ndan sonra Glenn test pilotu olarak orduda kalmaya devam etti; süpersonik uçakların ve diğer modern modellerin testlerini gerçekleştirdi. 16 Temmuz 1957 tarihinde kıta ötesi hız rekorunu kıran pilot, Kaliforniya’daki Los Alamitos Donanma Hava İstasyonu’ndan havalanmış ve 3 saat 23 dakika sonra New York Brooklyn’deki Floyd Bennett Field’a iniş yapmıştı.

ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki askeri rekabetin doruğa çıktığı dönemlerde havacılık rekorları büyük önem taşıyordu. Hız rekoru Glenn’in, ABD’nin ilk insanlı uzay programı olan Mercury Projesi’ne seçilmesini sağladı. Birkaç yıl sonra, 20 Şubat 1962’de Glenn roketiyle uzay uçuşları tarihine adını yazdırdı, Dünya yörüngesi etrafında tur atan ilk Amerikalı oldu. Glenn, beş saatin altında bir sürede Dünya’nın etrafını üç kez turladı.

John Glenn 1964 yılında astronot programını bırakarak politikaya atıldı. Dört dönem boyunca, 1974 ve 1999 tarihleri arasında Demokrat Parti’den Ohio senatörü olarak seçildi. Meclis üyesi olarak geçen yıllara rağmen, Glenn’in uzaya olan ilgisi dinmedi. 1998 yılında emekli astronot yeniden uzay uçuşu tarihine geçti; Discovery uzay mekiğiyle havalanan yedi kişilik mürettebatın bir parçası olarak uzaya çıkan en yaşlı insan unvanını elde etti. Glenn görevin yük uzmanı olarak görev yaptı.

Glenn, Mercury Projesi’nin başlangıcında yer alan yedi astronotun hayatta kalan son üyesiydi.

İLGİLİ HABERLER