Eğlence

Jimmy Iovine Apple’ın dünyayı bedava müzikten kurtarmasını istiyor

jimmy-iovine-081015

Müzik endüstrisinin çürüdüğüne inanan Apple Music yöneticisi Jimmy Iovine, bu çürümeden bedava müziği sorumlu tuttu. Vanity Fair New Establishment Summit etkinliğinde konuşan Iovine, müzik endüstrisinin içinde bulunduğu durumu düzeltmek ve bedava müzikten kurtulmak için Apple’a ve Apple’ın Beats’ten transfer ettiği ekibi izlemesi gerektiğini öne sürdü.

Bedava müziği gerçek bir sorun olarak tanımlayan Jimmy Iovine, bir zamanlar bu modele ihtiyaç duyulduğunu, ancak artık bir üçkağıtçılıktan öteye geçemediğini belirtti. Iovine’in bu sözlerinin muhattaplarından birisi de, Apple Music’in en önemli rakipleri arasında yer alan Spotify. Spotify’ın halen reklam desteğiyle ücretsiz müzik dinleme imkanı sunuyor olması, Apple Music’in plak şirketlerine yönelik çalışmalarında sıklıkla eleştirdiği noktaların başında geliyor. Spotify ve türevlerini sanatçıların sırtından kitle oluşturmakla suçlayan Jimmy Iovine, kendilerinin de aynı yolu izleyerek yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşabileceklerini, ancak kendilerinin güçlü bir sistem kurmayı seçtiklerini ifade etti.

Iovine, Apple Music’in güçlü bir performans sergilediğine inansa da, Cupertino merkezli şirket dışındakiler üç aylık deneme süresi geçtiğimiz hafta sona eren çevrim içi müzik servisinin nasıl bir performans sergilediğini bilmiyor. Tıpkı Apple Watch’un satış rakamları gibi, Apple Music’in performansına dair veriler de karanlıkta kalmaya devam ediyor. Jimmy Iovine ise “Eğer işler iyi gitmeseydi ben burada olmazdım.” diyerek Apple Music’in performansından memnun oldukları izlenimini verdi.

Bedava müzikten nefret ettiği belli olan Jimmy Iovine; teknoloji şirketlerinin, sanatçıların ve plak şirketlerinin de kendisiyle aynı şekilde düşünmesini istiyor. Panelin moderatörlüğünü yürüten Andrew Ross Sorkin, Taylor Swift’in Apple’dan fiyatlandırma şemasını bağımsız sanatçıların yararına olacak şekilde değiştirmesini talep ettiği açık mektubunu gündeme getirdi. Apple CEO’su Tim Cook ve başkan yardımcısı Eddy Cue’nin süreci mükemmel biçimde yönettiğini söyleyen Jimmy Iovine, “Şimşek gibi hareket ettiler ve doğru şeyi yaptılar.” sözlerini kullandı. Apple, böylelikle Taylor Swift’in son albümü 1989’un yayın haklarını da elde etmişti.

Ancak Apple’ın agresif tutumu, yetkili kurumların da dikkatini çekiyor. ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu, Apple’ın plak şirketlerine Spotify’a baskı yapmaları için baskı yaptığına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından inceleme başlatmıştı.

Müzik endüstrisinin geleceğini çok parlak görmeyen Jimmy Iovine, daha çok sanatçının para kazanmak için turne düzenleme yoluna gideceğini belirtti. Iovine, herkese hakkını verebilecek bir yol geliştirmek adına Apple’a katıldığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER