Teknoloji

.ist ve .istanbul üst seviye alan adı uzantıları kullanıma sunuldu

nokta istanbul

ICANN, yani İnternet Tahsisili Sayılar ve İsimler Kurumu tarafından birkaç yıl önce genel üst seviye alan adı uzantıları için başvuruları toplamaya başlamış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de .ist ve .istanbul alan adı uzantıları için başvuru yapmıştı.

Uzun zaman alan prosedürlerin sonunda nihayet İstanbul’a özel nokta istanbul alan adı uzantıları kullanıma sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, .istanbul ve .ist yeni üst düzey alan adı uzantılarının başta İstanbullular olmak üzere dünya çapında çevrimiçi kimlikleri İstanbul markası ile güçlendireceği, İstanbul’un ticaret ve turizm alanındaki avantajlarını küresel ölçekte yaygınlaştıracağı kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, nokta istanbul uzantılı alan adı kullanımını bugün itibariyle dünyanın tescilli markalarına açtıklarını, 1 Marttan itibaren kamu kuruluşları, vakıf, dernek ve STK’lara açacaklarını açıklayan Topbaş, .istanbul ve .ist alan adlarının 10 Mayıstan sonra tüm bireysel başvurulara açılacağını söyledi.

Topbaş istanbul uzantılı alan adı içeren internet adresiyle ilgili çok talep olunca müzayede yoluyla satışa çıkartacaklarını da anlatan Topbaş, en yüksek fiyat verene bunu kullanma hakkını vereceklerini kaydetti. Alan adı markalarını belediyenin bir şirketi olan Medya A.Ş. yönetecek, böylelikle şirket için de önemli bir gelir kaynağı oluşturulacak.

Toplantıda yer alan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Başkan Yarımcısı David Olive de Türkçe yaptığı konuşmasında birçok kişinin İstanbul’u bildiğini, ancak yakında internette de herkesin İstanbul’u bileceğini söyledi. Son yıllarda internet dünyasında yüzlerce yeni alan adı faaliyete geçtiğini ifade eden David Olive, “İstanbul’a küresel dünyada bulunma imkanı sunacak proje bugün hayata geçiyor.” dedi.

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi web sitesine www.ibb.istanbul, Başkan Kadir Topbaş’ın sitesine de www.kadirtopbas.istanbul adresleriyle de erişilmeye başlandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER