Teknoloji

İrlanda Apple’ın ödeyeceği 13 milyar avroyu istemiyor

irlanda appleBeklenmeyen bir anda 13 milyar avro vergi gelirini kasaya koyma ihtimalinin dünya üzerindeki her ülke için heyecan verici olduğu söylenebilir. Ancak vergi politikaları sayesinde Amerikan teknoloji şirketlerinin Avrupa’daki merkezi haline gelen İrlanda için bunu söylemek pek mümkün değil. İrlanda Apple aleyhine Avrupa Birliği tarafından kesilen 13 milyar avro vergi cezasına itiraz edeceğini resmi olarak açıkladı. Ödenmesi durumunda söz konusu miktarın tamamı İrlanda’nın kasasına girecek.

Avrupa Birliği’nin Apple aleyhine kestiği vergi cezası, AB bürokrasisi ve üye ülkeleri bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Avrupa Komisyonu, bazı üye ülkeleri belli şirketlere rakiplere sağlanmayan vergi avantajları sunmakla suçluyor. Komisyon bunun adil olmayan ve yasadışı bir sistem oluşturduğunu savunuyor. Gerçekleştirilen bir soruşturma, Apple’ın 2003 ve 2014 yılları arasında Avrupa’daki kârı için oranı yüzde 1 ila 0,005 arasında değişen vergiler ödediğini ortaya koymuştu.

İrlanda’nın söz konusu vergi oranlarını düşük tutmasının altında ise istihdam düşüncesi önemli yer tutuyor. Vergi politikası sayesinde Amerikan teknoloji şirketleri için bir cazibe merkezine dönüşen İrlanda, böylelikle vatandaşlarına doğrudan veya dolaylı olarak daha fazla iş imkanı sağlıyor.

İrlanda Apple dışında Facebook ve Google’ın Avrupa operasyonlarının da merkezi

Apple dışında Facebook ve Google’ın da bulunduğu pek çok büyük teknoloji şirketi Avrupa operasyonlarını İrlanda’dan yönetiyor. Apple söz konusu ceza için itirazını Avrupa Komisyonu’na sunmuştu. ABD Maliye Bakanlığı da olayın müdahilleri arasına katılmış ve ortada ödenmesi gereken bir vergi cezası varsa bunun Amerikan hazinesine ödenmesi gerektiğini savunmuştu.

İLGİLİ HABERLER