Teknoloji

İran’ın maymunu uzaydan canlı dönmemiş olabilir

Uzay çalışmalarını sürdüren İran bu kapsamda son olarak uzaya bir maymun göndermişti. Testin başarıyla tamamlandığı ve maymunun da sağ salim geri döndüğü açıklanmış olsa da maymunun sağlığı konusunda İran’ın açıklamasının doğru olup olmadığı tartışılıyor. France 24 ve The Independent basına verilen fotoğraflardaki maymunun gözünün üstünde belirgin bir ben bulunduğuna, ancak basın toplantısında gösterilen maymunda böyle bir bene rastlanmadığına dikkat çekti. İran’ın geri dönüşten sonra roketin fotoğrafını paylaşmamış olması da şüpheyle karşılandı.

iran-uzay-maymun

Bu haberlerin ortaya çıkmasının ardından İran Uzay Kurumu’ndan bir açıklama geldi. Muhammed İbrahimi tarafından yapılan açıklamada söz konusu yanlış anlaşılmanın arşiv fotoğraflarının kullanılmasından kaynaklandığı dile getirildi. İbrahimi projenin hazırlık ve deney sürecinde kullandıkları çeşitli maymunlara ait fotoğrafların bazı basın organları tarafından kullanılmasının bu duruma yol açtığını ifade etti.

Ancak ülkede maymun konusunda yaşanan tartışmalar bununla da sınırlı değil. İran basını uzaya gönderilen maymunun üzerindeki giysinin siyah olduğunu, dönen maymunun ise beyaz bir giysiye sahip olduğunu belirtti. Ayrıca maymunun uzaya gönderildiği kutunun üzerindeki etiketin de ilk etapta yatay sonra da dikey konumda olmasının şüphe yarattığı ifade edildi. İran’ın maymun testi bir süre daha tartışılmaya devam edecek gibi duruyor.

İlgili >> France 24, The Independent, Radikal

İLGİLİ HABERLER