Teknoloji

iPhone’a özel Opera Mini Safari’den altı kat daha hızlı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen hafta duyurduğumuz gibi, Opera Software iPhone için geliştirdiği Opera Mini web tarayıcısını Mobil Dünya Kongresi’nde sergiliyor. Opera’nın sıkıştırma ve sunucu bazlı teknolojisini kullanan Opera Mini telefon üzerinden internette daha hızlı gezinme imkânı sunuyor.

MacWorld’ün editörleri Opera Mini iPhone’u inceleme fırsatı bulmuş. Onların anlattıklarına bir göz atalım. Editörler öncelikle Opera Mini’nin sunucu taraflı teknolojisini açıklamışlar. Opera Mini üzerinden bir sayfa isteğinde bulunulduğunda, uygulama bu sayfanın adres bilgisini hedef sitenin sunucusu yerine Opera sunucusuna gönderiyor. Opera sunucusu bu isteği ilgili Web suncuusuna gönderip daha sonra sayfa içeriğini indirmeye, sayfa içindeki script’leri ve dinamik içeriği işlemeye başlıyor. Sonuç olarak oluşturulan sayfa OBML (Opera Binary Markup Language) formatında sıkıştırılıp istemcinin cep telefonuna gönderiyor. Bu yöntemin sonucunda Opera Mini Apple’ın kendi internet gezgini Safari’ye göre altı kat daha hızlı çalışıyor.

Opera, iPhone için geliştirdiği web tarayıcısı için henüz Apple’a onay başvurusu yapmış değil. Ancak şirket Apple’ın başvurusunu kabul edeceğine inanıyor. Sunucu taraflı işleme teknolojisi Apple’ın iPhone uygulamaları için koyduğu Javascript gibi üçüncü parti kodları çalıştırma kısıtlamasının etrafından dolaşıyor. Opera Mini’nin durumunda ne oluyorsa Opera sunucularında oluyor, iPhone’a ise sadece statik bir sayfa gönderiliyor. Opera Mini iPhone’a gelirse ne zaman gelir? Bu sorunun cevabı henüz kesin değil.

İlgili – MacWorld

İLGİLİ HABERLER