DosyaManşetler

iPhone’da pil ömrü artışı için 13 farklı ipucu

iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphoneAkıllı tasarımlar tasarım, işlevsellik ve bunun gibi unsurlar bakımından sürekli gelişiyor ve daha iyi noktaya geliyor. Bugün sadece akıllı telefonlarımızı kullanarak fotoğraflar çekebiliyor, gelen e-posta iletilerini cevaplayabiliyor, internette gezinebiliyor veya gelen mesajlara cevap verebiliyoruz. Ancak tüm bunları yapmak için akıllı telefonlarımızı çoğunlukla her gün şarj etmemiz gerekiyor.

Yaptığımız akıllı telefon incelemelerinde genellikle bir telefonun sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracak performansı sunmasını yeterli olarak görüyoruz, ancak mesainin uzadığı, şarj cihazının unutulup seyahatlere çıkıldığı durumlarda akıllı telefonun pilini daha idareli şekilde kullanmak büyük önem kazanıyor. Eğer bir iPhone sahibiyseniz, aşağıdaki ipuçlarını dikkate alarak telefonunuza biraz daha çalışma imkanı sunabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6s İncelemesi

Ekran parlaklığını azaltın

Bazen ekranın parlaklığının sonuna kadar açılması güzel görünür, gözleriniz daha rahat eder. Ancak ışık şiddetinin çok yüksek olmadığı kapalı ortamlarda ekran parlaklığının sonuna kadar açılmış olması çok da önemli sayılmaz.

Parmağınızı iPhone’un ekranının alt kısmından ortaya doğru sürükleyerek Denetim Merkezi’ni açabilirsiniz. Burada ekran parlaklığını ayarlamayı sağlayan bir ayar bulunuyor. Bunu sola doğru sürükleyip ekran parlaklığını kısabilirsiniz. Eğer isterseniz, aynı yolu deneyerek parlaklığı tekrar artırmanız mümkün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6s Plus İncelemesi

Arkaplanda uygulama yenilemelerini kapatın

iPhone’unuza indirdiğiniz her uygulamanın arkaplanda veri alışverişi yapması ve kendisini, kullanılmadığı durumlarda bile güncellemesine gerek yoktur. İhtiyaç duymadığınız uygulamalar için bu özelliği kapatarak pilden tasarruf edebilirsiniz.

Her uygulama için arkaplanda yenileme özelliğini kapatabileceğiniz gibi, sadece istediğiniz uygulamalar için bu özelliği tek tek kapatabilirsiniz. Bunun için Ayarlar -> Genel -> Arkaplanda Uygulama Yenile yolunu takip etmelisiniz.

Ekran için Otomatik Kilit süresini 30 saniyeye ayarlayın

Birçok kullanıcı iPhone’un güç butonuna gelen bildirimleri veya saati kontrol etmek için basar, ancak daha sonra güç butonuna tekrar basarak ekranı kapatmayı çoğunlukla unutur.

Otomatik Kilit özelliğini mümkün olan en kısa süreye ayarlayarak ki, bu 30 saniyedir, ekranın gerektiğinden fazla süre boyunca açık kalmasını engelleyebilir, ekranın kısa süre sonra kapanmasının sağlayabilirsiniz.

Otomatik Kilit özelliğini ayarlamak için Ayarlar -> Genel -> Otomatik Kilit yolunu takip edin, açılan sayfada 30 Saniye seçeneğini tercih edin.

Ekranı sürekli açma alışkanlığını bırakın

Yukarıda da söylediğimiz gibi, çoğu kullanıcının telefon ekranını herhangi bir mesaj veya çağrı bildirimi olmasa bile açmak gibi bir alışkanlığı bulunuyor. Kendimizi çoğunlukla her iki dakikada bir ekranı açıp ne olup bittiğini veya saati kontrol ederken buluyoruz.

En güzeli bu kötü alışkanlığı bırakmaya çalışın, gerekli olmayan durumlarda telefonu biraz uzağınıza koyun, elinizin güç butonuna gitmesini engelleyin. Böylelikle ekranın gereksiz yere açılıp güç tüketiminde bulunmasını da engelleyeceksiniz.

Sinyal zayıf olduğunda uçak modunu açın

Bir akıllı telefon en çok gücü bulunulan bölgede sinyal çok zayıf ya da hiç olmadığında harcar; çünkü algılanan sinyali yakalayıp şebekeye bağlanmak için daha fazla güç tüketiminde bulunur. Bu gibi durumlarda hiç uğraşmayın, uçak modunu açın ya da hücresel veri özelliğini kapatın.

Uçak modu aslında en ideal çözüm sayılmaz, çünkü bunu açtığınız takdirde herhangi bir çağrı veya mesaj alamazsınız, telefonunuzun hücresel veri iletişimi devre dışı kalır. Ancak bu yolla pilden tasarruf edebilirsiniz. Uçak modunu açmak için parmağınızı ekranın altında ortasına doğru sürükleyerek Denetim Merkezini açın ve uçak işaretine tıklayarak bu modu açın. Aynı yolla yeniden kapatabilirsiniz.

 

iPhone’da hücresel veri özelliğini kapatmak da pil tüketimi konusunda önemli katkılarda bulunabilir. Hücresel veri özelliğini kapatmak için Ayarlar -> Hücresel yolunu takip edin ve Hücresel Veri özelliğini açık hâle getirin.

Konumu izlemeyi kapatın

Konum izleme özelliği iPhone’un Wi-Fi şebekelerini, Bluetooth ve dahili GPS’i sürekli kullanarak nerede olduğunuzu anlık olarak belirlemeyi sağlayan bir özelliktir. Bu da pil tüketimini önemli ölçüde artırır.

Eğer konum izleme özelliğine ihtiyaç duyan iPhone’u Bul veya Arkadaş Bul gibi belirli bir uygulama kullanmıyorsanız, bunu tamamen kapatabilirsiniz. Ayarlar -> Gizlilik -> Konum Servisleri yolunu takip edin. Bu sayfada aşağı doğru kaydırarak Sistem Servisleri sayfasına girin. Sık Kullanılan Konumlar özelliğine girerek bunu kapatın.

Titreşimi kapatın

Uyarı titreşimleri özellikle iPhone sessizde olduğunda fazlasıyla kullanışlıdır. Ancak bu, titreşim motorunun kullanımını, sonuç olarak pilden tüketimde bulunulmasını gerektirir.

Titreşimi kapatmak için Ayarlar -> Sesler sayfasına girin, Titreşim sayfasında bulunan Çaldığında Titret ve Sessizken Titret seçeneklerini kapalı duruma getirin.

Bildirimleri kapatın

Olup biten her şey hakkında bildirim almaya ihtiyacınız olmaz. WhatsApp ve iMessage için gelen bildirimleri veya e-posta ileti bildirimlerini bir kenara bıraktığımızda; örneğin bir alışveriş uygulamasının bildirimi sizin için çok da gerekli olmayabilir.

iPhone’unuza gelen bildirimlerin sayısını kısıtlamak pil ömrünü uzatmakta yardımcı olabilir. Arkaplanda uygulama yenilemelerinde olduğu gibi her bir uygulama için bildirimleri tek tek kapatabilirsiniz. Ayarlar -> Bildirimler yolunu takip ederek bildirimlerini kapatacağınız uygulamaları tek tek seçebilirsiniz.

E-posta iletilerini elle alın

E-postaları gönderildiği anda almak çoğu zaman epey işe yarar, ancak e-posta iletilerini anında almak onları anında okuyacağınız garantisini vermiyor. Bu nedenle e-posta iletilerini belirli aralıklarla elle almayı neden düşünmüyorsunuz?

E-posta ayarlarınızı değiştirerek iPhone’unuzun gelen e-posta iletilerini otomatik olarak almak yerine sizin tetiklemenizle almasını sağlayabilirsiniz. Eğer elle alma fikri kulağınıza pek hoş gelmiyorsa, o hâlde alım aralığını artırabilir, örneğin her 15 dakika yerine birer saat aralığa çıkararak iPhone’unuzun e-posta alımı için daha az uğraşmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun için Ayarlar -> Mail, Kişiler, Takvimler yolunu takip edin daha sonra Yeni Verileri Al seçeneğinde ilerleyerek her bir hesap için gerekli ayarlamayı yapın. Sayfanın en altında bulunan Al başlığı altında anında ilet seçeneği kapalı olduğunda yararlanabileceğiniz alım seçenekleri de bulunuyor.

Hey Siri’yi kapatın

Siri’nin bazı iPhone ve iPad modellerinde bulunan Hey Siri özelliği, Siri’nin sürekli dinlemede kalmasına neden olur. Bu da Siri’nin sürekli pil tüketiminde bulunması anlamına gelir. Eğer Hey Siri’yi kapatırsanız, pilden önemli oranda tasarrufta bulunabilirsiniz.

Bunu yapmak için Ayarlar -> Genel -> Siri yolunu izleyin ve İzin Ver: “Hey Siri” seçeneğini kapalı duruma getirin.

Bazı uygulamalar pili düşündüğünüzden daha fazla kullanır. Hangi uygulamanın pil ömrünü olumsuz yönde etkilediğini görmek işinize fazlasıyla yarayabilir.

Ayarlar -> Pil yolunu takip edin, daha sonra Pil Kullanımı bölümü altından uygulamaların son 7 günde veya son 24 saatte tükettikleri pil yüzdelerini görebilirsiniz. Bu bilgilere göre uygulamaları kullanıp kullanmamaya veya çeşitli düzenlemeler yapmaya karar verebilirsiniz.

Bluetooth’u kapatın

Hücresel şebeke sinyali zayıf olduğunda uçak modunu açmanın veya hücresel veriyi kapatmanın işe yarayacağını söylemiştik. Bluetooth’u kapatmak da pil tüketimine olumlu etkide bulunacak yöntemler arasında yer alıyor.

Parmağınızı ekranın altından ortasına doğru sürükleyerek Denetim Merkezini açabilir ve buradan Bluetooth’u kolaylıkla kapatabilirsiniz. Ayrıca Ayarlar -> Bluetooth yolunu izleyerek de Bluetooth’u kapatabilirsiniz.

 

Apple iOS 9 ile birlikte güç tüketimini mümkün olduğu kadar azaltan Düşük Güç Modu adlı yeni bir özelliği de getirdi. Bu mod açıldığında arkaplanda uygulama yenileme, Hey Siri, e-postaların anında iletimi, otomatik indirmeler ve görsel efektlerin azaltılması gibi özellikleri kapatır.

Düşük Güç Modu’nu açmak için Ayarlar -> Pil yolunu takip edin ve açılan sayfanın başında bulunan Düşük Güç Modu özelliğini açık duruma getirin. Pil seviyesi yüzde 20’nin altına düştüğünde de Düşük Güç Modu’nun açılmasına dair bildirim ekranda görünür ve böylelikle pil seviyesi azaldığında Düşük Güç Modu’nu kolaylıkla açabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER