Teknoloji

Yeni iPhone Japonya’da toplu taşımada ödeme yapmak için kullanılabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone japonyaApple, yeni iPhone modellerini önümüzdeki ay görücüye çıkaracak. Telefonların özelliklerine dair çeşitli rivayetler gündeme gelirken, Bloomberg’de yer alan bir haber telefonla birlikte hayata geçebilecek bir servisi gözler önüne seriyor. Habere göre, Apple yeni iPhone’da Japonya’nın toplu taşıma servislerinde mobil ödeme için kullanılan FeliCa kablosuz teknolojisi bulunacak. Böylelikle Cüzdan uygulamasına toplu taşıma biletlerini aktarmak ve bunları kullanmak mümkün olacak.

Sony tarafından geliştirilen FeliCa teknolojisi, Japonya’da kullanılıyor. Bu teknoloji, Apple’ın ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’da faydalandığı NFC ile toplu taşıma ödeme standardından farklı bir yerde duruyor. Coğrafi kapsama alanı kısıtlı olsa da, FeliCa oldukça büyük bir operasyon niteliğini taşıyor. Bank of Japan rakamlarına göre, ülkede 1.9 milyon FeliCa ödeme terminali yer alıyor.

Bu terminallerden geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen işlem hacminin ise 46 milyar doları bulduğu belirtiliyor. ABD’de sadece 1.3 milyon, Birleşik Krallık’ta ise 320 bin NFC ödeme terminali olduğu göz önüne alınınca FeliCa’nın Jappnya’daki etkisi daha iyi anlaşılıyor.

iPhone Japonya pazarında sadece toplu taşıma ödemeleri için kullanılmayabilir

Yeni iPhone’ların Japonya’daki kullanım alanı sadece toplu taşıma ödemeleriyle sınırlı olmayabilir. FeliCa uyumlu kartlara sanal para aktararak otomatlarda ve marketlerde yapılan alışverişlerin ücreti ödenebiliyor. Apple’ın bu yolu seçip seçmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak Bloomberg’in haberinde Apple’ın Japonya’nın önde gelen finansal kuruluşlarından biriyle bu doğrultuda görüşmeler yaptığı bilgisi yer alıyor. Cupertino merkezli şirketin bu özelliği için 2017 model iPhone’u bekleyebileceği de belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER