Dosya

iPhone 7 ile iPhone 6s ve iPhone 6 karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone 7 vs iphone 6s vs iphone 6Apple, yeni iPhone modellerini San Francisco’da düzenlediği etkinlikte resmen görücüye çıkardı. Ortaya aksi yönde bazı dedikodular atılsa da, Cupertino merkezli şirketin en yeni akıllı telefonları iPhone 7 ve iPhone 7 Plus adını taşıyor. Apple böylelikle geleneksel isimlendirme zincirine olan bağlılığını korumuş oldu.

Son birkaç aydır yeni iPhone ile ilgili dedikodular gündemde sıklıkla yer bulmuştu. Resmi detayların ortaya çıkmasıyla birlikte iPhone 7 ile selefleri iPhone 6s ve iPhone 6 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

iPhone 7, tasarım bakımından iPhone 6s ve iPhone 6 ile aynı çizgide duruyor. Ancak bu durum göze çarpan bazı değişiklikler olmadığı anlamına gelmiyor. Arka panelde bulunan anten şeritlerin yukarıya taşınması, görsel anlamda daha temiz bir görüntü sunuyor. 3.5 mm. kulaklık jakıyla vedalaşan Apple, yeni akıllı telefonunda stereo hoparlöre yer veriyor ve kulaklık bağlantısını Lightning girişine devrediyor.

iPhone 7, IP67 seviyesinde su geçirmez bir kasaya sahip. Home tuşu da daha tepkisel ve geri bildirimleri algılayan bir yapıya kavuşuyor. Yeni iPhone ile birlikte renk gamına iki yeni seçenek ekleniyor. Uzay grisine veda eden Apple, onun yerine Siyah ve Simsiyah adını verdiği iki renk seçeneğini getiriyor. Altın rengi, roze altın ve gümüş renk seçenekleri ise varlıklarını sürdürüyor.

138.3 x 67.1 x 7.1 mm.’lik boyutlara sahip yeni iPhone, tartıda 138 gram çekiyor. Bu da iPhone 6s’in ardından boyutların değişmediğini, ancak ağırlığın 5 gram azaldığını gösteriyor. 138.1 x 67 x 6.9 mm.’lik boyutlara ve 129 gram ağırlığa sahip iPhone 6 ise her iki halefinden de daha ince ve hafif bir telefon niteliği taşıyor.

Ekran

Apple, iPhone 7’de 4.7 inç Retina HD ekrana yer veriyor. 1334 x 750 piksel çözünürlük ve 326 ppi piksel yoğunluğu gibi değerlerde herhangi bir değişim yaşanmıyor. Apple ise yeni ekranın yüzde 25 daha parlak olduğuna dikkat çekiyor. P3 renk gamı ise telefonun renk bakımından da daha zengin olacağını gösteriyor.

Hem iPhone 6s hem de iPhone 6’da 4.7 inç LED arkadan aydınlatmalı ekran bulunuyor. 1334 x 750 piksel çözünürlüğündeki bu ekran da 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu da iPhone 6s ve iPhone 6’yı keskinlik bakımından yeni iPhone ile aynı noktada tutuyor.

Kamera

iPhone 7’nin arkasında f/1.8 diyafram aralığı, altı elementli yeni lens gibi özelliklere sahip 12 megapiksel çözünürlüklü iSight kamera yer alıyor. Optik görüntü sabitleyici ve Quad LED True Tone flaş, kamerada sunulan diğer yenilikler arasında bulunuyor. Vücut ve yüz tespiti ile Live Photos stabilizasyonu da yeni iPhone’un kamerasındaki yenilikleri içinde sayılıyor.

Ön kamera da hem vücut ve yüz tespit özelliği kazanıyor hem de çözünürlüğü 7 megapiksele çıkıyor. Retina flaş da ön kamerada varlığını koruyan özelliklerden biri oluyor. Yeni iPhone’un arka kamerasıyla 4K, ön kamerasıyla da 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

iPhone 6s’te ise 12 megapiksel arka kameraya 5 megapiksel ön kamera eşlik ediyor. Her iki kamera da f/2.2 diyafram açıklığına sahip. Apple, Retina flaş özelliğini ilk kez iPhone 6s’te sunmuştu. Live Photos da ilk kez iPhone 6s ile kullanıcıların karşısına çıkan bir özellik niteliği taşıyor. iPhone 6s ile de 4K görüntü kaydı gerçekleştirilebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 7 vs. iPhone 7 Plus vs. iPhone 6s vs. iPhone 6s Plus

iPhone 6’da ise 8 megapiksel arka kamerayı 1.2 megapiksel ön kamera tamamlıyor. Hem arka hem de ön kamerada f/2.2 diyafram açıklığı bulunuyor. iPhone 6’nın ön kamerasında flaş desteği bulunmuyor. Live Photos ve 4K video kaydı da iPhone 6’da kullanıma sunulmamış özellikler arasında yer alıyor.iPhone 6s ve iPhone 6, optik görüntü sabitleme özelliği sunmazken, her iki cihazda da çift tonlu LED flaş bulunuyor.

Donanım

iPhone 7, A10 Fusion adını taşıyan yeni bir işlemciyi de beraberinde getiriyor. Bu işlemciye M10 hareket işlemcisi eşlik ediyor. Apple’dan yapılan açıklamaya göre, A10 Fusion A9’a kıyasla yüzde 40 daha hızlı performans vadediyor. Yeni işlemci, performans bakımından A8’i ikiye katlıyor. Yeni iPhone’un grafik işlemcisi de performans bakımından sıçrama vadediyor. Apple, A9’a kıyasla yüzde 50, A8’e kıyasla da üç kat daha iyi performansın sözünü veriyor.

Apple, iPhone 7’nin pil ömrünün iPhone 6s’ten 1 saat daha uzun olacağını belirtti. Yeni iPhone’un depolama seçenekleri 32, 128 ve 256 GB olacak.

iPhone 6s’te A9 işlemciye M9 hareket işlemcisi ve 2 GB RAM eşlik ediyor. Piyasaya sürüldüğü dönemde 16, 64 ve 128 GB depolama seçenekleri bulunan telefon, önümüzdeki dönemde 16 yerine 32 GB dahili depolama seçeneği sunacak. iPhone 6s’in katalogunda 14 saatlik bir pil ömrü vadediliyor.

iPhone 6 ise A8 işlemci, M8 hareket işlemcisi ve 1 GB RAM barındırıyor. Dahili depolama seçenekleri ise 16, 64 ve 128 GB idi. Ancak yeni iPhone’un tanıtılmasıyla birlikte Apple, iPhone 6 ile vedalaştı.

Yazılım

iPhone 7 kutusundan Apple’ın geçtiğimiz haziran ayında duyurduğu iOS 10 işletim sistemi yüklü olarak çıkacak. Yeni işletim sistemi, kullanıcılara hem görsel hem de işlevsel anlamda çok sayıda yenilik getiriyor.

iPhone 6s ve iPhone 6 da 13 Eylülden itibaren iOS 10 ile buluşabilecek. Dolayısıyla telefonların sunacağı kullanıcı deneyiminin genel hatlarıyla aynı olduğu söylenebilir. iPhone 7’nin yapabildiği ve iPhone 6s ile iPhone 6’nın yapamayacağı bazı özellikler olacağı rahatlıkla dile getirilebilir. Ancak kullanıcı deneyiminin önemli ölçüde birbirlerine yakın olacağı düşünülüyor.

iPhone 7 beklenildiği gibi seleflerinin mirasının üstüne koyuyor

Apple’ın yeni akıllı telefonu iPhone 7, seleflerinden aldığı mirasın üstüne yeni şeyler koymayı başarıyor. Görüntü bakımından iPhone 6s ve iPhone 6’ya benzer olan yeni iPhone, kulaklık jakının çıkarılması ve anten bantlarının yukarıya çekilmesiyle daha pürüzsüz bir görüntü kazanıyor. Su geçirmezlik özelliği de dikkat çeken bir diğer yenilik oluyor. Kamera ve pil konusundaki iyileştirmeler de göze çarpıyor.

İLGİLİ HABERLER