Dosya

iPhone 7 Plus ile iPhone 6s Plus ve iPhone 6 Plus karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone 7 plus vs iphone 6s plus vs iphone 6 plusApple, San Francisco’da düzenlediği etkinlikte iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ı gözler önüne çıkardı. Her iki cihaz da geride kalan aylarda çeşitli dedikoduların öznesi olmuştu. Bu dedikodulardan bazıları gerçeğe dönüşse de, bazılarının birer spekülasyondan ibaret olduğu da anlaşıldı.

Standart iPhone 7 ile iPhone 6s ve iPhone 6 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıralamıştık. Bu kez aynı işlemi söz konusu telefonların Plus versiyonları için yapıyoruz.

Tasarım

Geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 6s Plus, 158.1 x 77.9 x 7.3 mm.’lik boyutlara sahip ve tartıda 192 gram çekiyor. 2014 çıkışlı iPhone 6 Plus ise 158.1 x 77.8 x 7.1 mm.’lik boyutlarına rağmen, halefinden 20 gram daha hafifti. Dış görüntü bakımından iki telefon da neredeyse aynı olsa da, iPhone 6s Plus’ta farklı bir alüminyum türü kullanılmıştı.

Her iki cihazda da Touch ID parmak izi tarayıcısı Home tuşuna yerleştirilmiş biçimde geliyor. Ancak 6s Plus’taki tarayıcının orijinalden daha hızlı ve tepkisel olan ikinci nesil Touch ID’yi taşıyor.

iPhone 7 Plus, 158.1 x 77.9 x 7.3 mm.’lik boyutlarıyla selefleriyle neredeyse aynı alanı kaplıyor. Ağırlığı ise iPhone 6s Plus’ın biraz altına iniyor ve 188 grama düşüyor. Tasarım bakımından iPhone 6s Plus’a yakın dursa da, orijinal iPhone 7’ye kıyasla selefiyle daha fazla farklı nokta taşıyor.

Anten bantlarını üst ve alt kenarlara taşıyan Apple, arka panele daha net bir görüntü kazandırıyor. Kulaklık jakının çıkışı ve stereo hoparlörün gelişi de telefonun dış görünüşünü farklılaştırıyor. Kasası suya ve toza dayanıklı olan yeni iPhone’da Home tuşunda da bazı değişiklikler bulunuyor.

iPhone 7 Plus’taki en önemli yeniliklerden birisi de, cihazın arkasında iki kameranın olması. Siyah ve Simsiyah renk seçenekleri de iPhone 7 Plus ile sunulan çarpıcı yenilikler arasında bulunuyor. Roze altın, altın rengi ve gümüş renk seçenekleri de Apple’ın yeni iPhone’u için sunduğu renk skalasında bulunuyor. Uzay grisi renk seçeneği ise şu an için geçmişte kalan bir anıya dönüşmüş durumda.

iPhone 6s Plus’ta gümüş, altın rengi, roze altın ve uzay grisi renk seçenekleri kullanıcıların karşısına çıkıyor. iPhone 6 Plus içinse sadece gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri bulunuyor.

Ekran

Hem iPhone 6s Plus hem de iPhone 6 Plus’ta 5.5 inç Full HD çözünürlüklü ekran yer alıyor. Söz konusu ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 401 ppi. İki cihazın ekranı da LED arka ışıklarla destekleniyor ve IPS LCD ekran teknolojisi kullanılıyor. iPhone 6s Plus’ın ekranı, Apple’ın 3D Touch adını verdiği teknolojiyi de barındırıyor.

iPhone 7 Plus da 5.5 inç LED arka aydınlatmalı ekranla geliyor. Apple ekranın parlaklığının yüzde 25 oranında artırıldığına ve daha geniş bir renk gamının kullanıldığına dikkat çekiyor. Görünen o ki, çözünürlük konusunda herhangi bir değişiklik yapılmamış. Plus serisinin yeni üyesi de selefleri gibi 401 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Söz konusu ekran, 3D Touch teknolojisini de destekliyor.

Kamera

iPhone 6s Plus’ın arkasındaki 12 megapiksel kameraya öndeki 5 megapiksel kamera eşlik ediyor. Her iki kamera da f/2.2 diyafram aralığına sahip. Ön kamera Retina flaş özelliğini taşırken, arka kamerayla 4K video kaydı yapılabiliyor.

iPhone 6 Plus’ta ise f/2.2 diyafram aralıklı 8 megapiksel arka ve 1.2 megapiksel ön kamera bulunuyor. iPhone 6 Plus’ın ön kamerası için herhangi bir flaş desteği bulunmuyor ve akıllı telefon sadece Full HD video kaydı gerçekleştirebiliyor.

Hem iPhone 6s Plus hem de iPhone 6 Plus, optik görüntü sabitleme özelliği sunuyor. Ancak iPhone 6s Plus’ta bu özellik videoları da destekliyor.

iPhone 7 Plus, kamera konusunda işleri önemli ölçüde değiştiriyor. Telefonun arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü iki sensör yer alıyor. Bunlardan biri geniş açılı lense sahipken, diğeri telefoto lens özelliğini taşıyor. Geniş açılı lenste f/1.8, telefoto lenste ise f/2.8 diyafram aralığı bulunuyor. Bu yeni kurulum sayesinde telefon 2x optik zoom ve 10x dijital zoom yapabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 7 vs. iPhone 7 Plus vs. iPhone 6s vs. iPhone 6s Plus

Quad LED True Tone flaş, vücut ve yüz tanıma, daha zengin renk yakalama gibi özellikler de iPhone 7 Plus’ın kamerasında sunuluyor. Telefonun önünde ise f/2.2 diyafram aralıklı 7 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.

Donanım

iPhone 6s Plus’ta A9 işlemci ve M9 hareket işlemcisine 2 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun güncel depolama alanı seçenekleriyse 32 ve 128 GB. Batarya kapasitesinin ise 2750 mAh olduğu düşünülüyor.

iPhone 6 Plus’ta ise A8 işlemci, M8 hareket işlemcisi ve 1 GB RAM bulunuyor. Pil kapasitesinin ise 2915 mAh olduğu belirtilmişti. Telefonda 16, 64 ve 128 GB dahili depolama seçenekleri bulunsa da, iPhone 6 Plus artık Apple aracılığıyla satın alınamıyor.

iPhone 7 Plus ise Apple’ın yeni A10 Fusion işlemcisini barındırıyor. Bu işlemciye 3 GB RAM’in eşlik ettiği düşünülse de, henüz bu konuda bir doğrulama gelmiş değil. Depolama alanı seçenekleri ise 32, 128 ve 256 GB olarak sıralanıyor. Apple iPhone 6s Plus’a kıyasla 2 saat daha uzun pil ömrü vadediyor. Ancak kapasite konusunda henüz resmi bir açıklama gelmiş değil.

Yazılım

Hem iPhone 6s Plus hem de iPhone 6 Plus, şu an için iOS 9 ile çalışıyor. Ancak 13 Eylül itibarıyla her iki telefon da iOS 10 ile güncellenebilecek. iPhone 6s Plus, Canlı Fotoğraflar ve 3D Touch gibi bazı farklı özellikler barındırsa da, temel yazılım deneyiminde büyük bir farklılık gözlenmiyor.

iPhone 7 Plus ise kutusunda iOS 10 işletim sistemiyle çıkacak. Üç cihazın temel kullanıcı deneyiminin yakın olacağı rahatlıkla söylenebilir. Ancak kamerayla ilgili özelliklerle iPhone 7 Plus, seleflerinden ayrışabilir.

iPhone 7 Plus kamera konusundaki iyileştirmelerle fark oluşturuyor

iPhone 7 Plus, özellikle sunduğu yeni kamera deneyimiyle seleflerinin önüne geçiyor. Hızlı işlemci, daha uzun pil ömrü ve daha parlak ekran da bunu destekleyecek gibi gözüküyor. Kasanın suya dayanıklı hale gelmesi, kulaklık jakının vedası, stereo hoparlörlerin gelişi ve anten bantlarının yukarıya çekilmesi de ortaya daha şık bir görüntü çıkarıyor. iPhone 7 Plus, her iki selefinin kullanıcılarını da cezbedecek bir model niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABERLER