Manşetler

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus tanıtıldı: Simsiyah, suya dayanıklı, çift kameralı

iphone 7
Görsel: The Verge

iPhone 7, Apple’ın Eylül etkinliğinde resmiyet kazandı. Birkaç aydır hakkında birçok dedikodu ve sızıntıya rastladığımız, artık neredeyse her şeyi bildiğimiz, hiçbir sırrı kalmayan 7 için mâlumun ilânı da sonunda gerçekleşmiş oldu.

iPhone 7, son iki yıldır gördüğümüz 6 ve 6s’in ince, kavisli kenar ve köşelere sahip tasarımını koruyor. Bununla birlikte detaylara inildiğinde farklılıklar göze çarpmaya başlıyor. Örneğin yeni iPhone’ların arkasında, arka yüzü enine kesen iki anten çizgisini göremiyoruz. Bu çizgiler kenarlara kaydırılmış, böylelikle arkada daha düz bir yapı elde edilmiş. Yeni modelle birlikte Jet Siyahı adında yeni bir seçenek daha ekleniyor. Geçen yılların uzay grisi modeline göre daha fazla koyu renk tonlarını barındırıyor. Buna ek olarak Apple standart siyah modeli de altın, gümüş ve roze altın ile birlikte sunacak.

Lightning portu üzerinden kulaklık girişi, AirPods kulaklıklar

Bunun dışında, uzun zamandır söylenen 3.5 mm. kulaklık jakının çıkarılacağı dedikodusunun da gerçek olduğunu lansmanla birlikte görüyoruz. Yeni iPhone’larda alt bölümde Lightning portunun iki yanında simetrik şekilde yerleştirilmiş ızgaraları görüyoruz. Böylelikle iPhone 7 ve 7 Plus’ta stereo ses deneyimi yaşanıyor. Ayrıca Apple, Lightning konnektörlü EarPods kulaklıklar geliştirdi ve bunları da cihazın kutusuna ekliyor. Buna ek olarak kutudan 3.5 mm. kulaklık jakı adaptörü de çıkacak.

Buna ek olarak Apple, AirPods adını verdiği bir çift yeni kablosuz kulaklık geliştirdi. iPhone 7 ile birlikte çalışacak bu kablosuz kulaklıkların sağ ve sol topuzları birbirine kabloyla bağlı değil, bu açıdan gerçek anlamda kablosuzluk durumu söz konusu. Apple, hem sesi hem de kablosuz bağlantıyı telefona veya Apple Watch’a işleyen yeni bir kablosuz teknoloji de geliştirdi. Sensörler kulaklıkların ne zaman kulakta olduğunu anlıyor, hareket ivmeölçerleri yardımıyla Siri de etkinleştirilebiliyor. Apple, AirPods kulaklıkların beş saate kadar çalışma ömrü olduğunu belirtiyor. Pilli kutusu da 25 saate kadar kullanım imkanı sunuyor. Bu arada Apple’ın sahibi olduğu Beats de bu kablosuz bağlantı teknolojisini destekleyen yeni kulaklıklarını duyurdu.

Yepyeni bir Ana ekran tuşu

iPhone 7’nin bir diğer önemli özelliği de suya ve toza dayanıklıklık. Bunun dışında şirket iPhone 7 ile birlikte ana ekran butonunu yeniden tasarladı ve onu kuvvete karşı hassas hâle getirdi, tıpkı MacBook dizüstü bilgisayarlardaki Force Touch izleme dörtgenlerinde olduğu gibi. Ayrıca telefonun Taptic Engine adlı dokunsal geri bildirim sistemi çeşitli uyarılar için farklı geri bildirimler sağlıyor.

iPhone 7 Plus çift kameralı

iPhone 7’nin standart boyutlusunun kamerası optik görüntü sabitleme sistemi ve f/1.8 diyafram açıklıklı lens gibi özellikler barındırıyor. Böylelikle iPhone 6s’in f/2.2 lensine göre ışığı yüzde 50 daha fazla geçiriyor. Apple, 12 megapiksel çözünürlüklü yeni sensörün, her ne kadar geçen yılın telefonunun kamerasıyla aynı çözünürlüğe sahip olsa da, yüzde 60 daha hızlı ve yüzde 30 daha verimli olduğunu söylüyor. Yeni görsel işlemci yongası ve quad-LED flaş da yüzde 50 daha fazla ışığın işlenmesini sağlıyor. Apple, yeni işlemci motorunun otomatik öğrenme sisteminden yararlandığını ve süper bilgisayar performansı sergilediğini söylüyor. Öndeki kameranın çözünürlüğü de 7 megapiksele çıkarıldı. Otomatik görüntü sabitleme sistemi ile daha iyi selfie fotoğraflar ve video kayıtları kullanıcıları bekliyor.

iphone 7Kamera tarafında esas yenilikler ise iPhone 7 Plus ile yapıldı. iPhone 7 Plus’ın çift kamera sistemi iki adet 12 megapiksel sensör barındırıyor ve de gerçek anlamda iki kat optik yakınlaştırma imkanı sağlayacak ve bunu herhangi bir görüntü kaybı olmadan gerçekleştirecek. Lenslerden bir tanesi 28mm eşdeğeriyle geniş açılı çekimler için imkan sağlıyor. Diğeriyse 60mm eşdeğer lensiyle daha yakın çekimler için iş görüyor. Her ikisi arasındaki geçiş ise çok hızlı, kesintisiz şekilde yapılıyor. Bunu yapmak için 1x veya 2x modlarına geçiş yeterli oluyor ve kameralar otomatik olarak değişiyor. 10x’e kadar yakınlaştırma yapılabiliyor, ancak 2x’ten ötesi fotoğraf kalitesinde bozulmalara neden oluyor. Ayrıca Apple, her iki lensin birlikte kullanıldığı, alan derinliği etkisi yaratılan bir özellik de geliştirdi. Böylelikle DSLR’ların çektiği gibi arkası bulanık şekilde fotoğraflar çekilebiliyor. Bu özellik yıl sonuna doğru bir yazılım güncellemesiyle sunulacak.

Daha parlak ekranlar

Yeni iPhone 7 ve 7 Plus’ın güncellenen ekranları yüzde 25 daha yüksek parlaklığa sahip. Ayrıca daha geniş renk gamıyla daha iyi renk üretimi gerçekleştiriyor, renk yönetimi de iyileştiriliyor. Her iki cihazın ekranı da 3D Touch basınç hassasiyeti teknolojisini barındırıyor. Görünüşe göre, Apple çözünürlüklerde değişiklik yapmadı. Bu yılın iPhone’ları da selefleriyle aynı ekran çözünürlüklerine sahip olacak.

A10 Fusion işlemci

iPhone 7’de Apple A10 Fusion işlemci geliyor. Bu işlemcinin geçen yılın A9 işlemcisine göre yüzde 40 daha hızlı olduğu söyleniyor. Yeni grafik yongası da A9’dakine göre yüzde 50 daha hızlı çalışıyor. Ayrıca Apple, yeni cihazın seleflerinden daha uzun pil ömrüne sahip olduğuna dikkat çekiyor. Daha küçük ekranlı olan iPhone 7, iPhone 6s’ten iki saat daha uzun çalışma ömrüne sahip olacak. 7 Plus da 6s Plus’a göre bir saat daha uzun çalışacak. Ayrıca iPhone 7 ve 7 Plus Kategori 9 LTE desteğine de sahip.

iPhone 7 çıkış tarihi ve fiyatı

iPhone 7’nin 32 GB, 128 GB ve 256 GB kapasiteli seçenekleri bulunacak. iPhone 7 649 dolar, iPhone 7 Plus ise 769 dolar başlangıç fiyatıyla satılıyor. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ın da 32 GB ve 128 GB kapasiteli versiyonları satılacak. Böylelikle iPhone 6s’te de başlangıç kapasitesi 32 GB’ye çıkmış oluyor, 64 GB kaldırılıyor. Apple, yeni telefonu 16 Eylülde satmaya başlıyor. 9 Eylülde de ön siparişler alınacak. Satışa çıkacak ilk ülkeler arasında Türkiye’nin yer almadığını görüyoruz. Bu arada Apple’ın web sitesinde simsiyah (Jet siyahı) renk seçeneğinin sadece 128 GB ve 256 GB renk seçeneklerinde olacağı belirtiliyor.


İLGİLİ HABERLER