DosyaManşetler

iPhone 6s inceleme turu: Artılar ve eksiler

iphone-6s-6s-plus-090915

Apple’ın en yeni akıllı telefonları iPhone 6s ve iPhone 6s Plus, 25 Eylül itibarıyla ilk ülke grubunda satışa sunulacak. Apple’ın ambargoyu kaldırmasıyla birlikte iPhone 6s ve iPhone 6s Plus için yurt dışındaki yayın organları tarafından gerçekleştirilen incelemeler, internete düşmeye başladı. Genel kanı, Apple’ın bir kez daha iki adet birinci sınıf telefonu gözler önüne serdiği yönünde olsa da, iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ın selefleri gibi oyun değiştirici nitelikte olmadıkları belirtiliyor.

Yahoo’dan David Pogue, iPhone 6 veya iPhone 6 Plus sahiplerinin iPhone 6s modellerine geçiş yapmasına gerek olmadığını belirtirken, yeni akıllı telefonlardaki gelişimin tipik bir ”s” yükseltmesinden daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Pogue’ye göre, iPhone 6’dan daha eski bir iPhone modeline sahip olanlar veya iPhone’a geçiş yapmayı düşünenler için iPhone 6s uygun bir tercih olabilir. Artan hızın ve 3D Touch özelliklerinin iPhone 6s’in ön plana çıkan yönlerini oluşturduğunu söyleyen Pogue, diğer yenilikleri ”yemeğin üstüne dökülen son derece lezzetli bir sos” şeklinde tanımlıyor. Ekrandaki, ekranın üstündeki camdaki, alüminyumdaki, işlemcideki, kameradaki ve bağlantı seçeneklerindeki değişime dikkat çeken Yahoo yazarı, Apple’ın ”her şeyi biraz” değiştirdiğini belirtiyor.

The Loop’tan Jim Dalrymple, en yeni iPhone modellerinin geleneksel ”s” güncellemelerine kıyasla çok daha fazla şey vadettiği konusunda David Pogue’ye katılıyor. Dalrymple, bütün bu yeniliklerin bir araya gelerek daha iyi bir deneyim yaratmasına ise biraz şaşırsa da, ortaya çıkan sonuçtan oldukça hoşnut gözüküyor.

Quick Actions, 3D Touch, daha hızlı Touch ID, 4K video, Live Photos ve daha iyi fotoğrafların iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ı kendisi için çok daha iyi cihazlar haline getirdiğini söyleyen Dalrymple, Apple’ın ”kullanımı kolay ve hızlı” yazılım ve donanım sunarak kendisinin şirkete yönelik beklentilerini karşıladığını belirtiyor. Apple’ın yeni akıllı telefonlarının kendisine işlerini daha hızlı tamamlama ve kolay kullanım sağladığını ifade eden The Loop yazarı, cihazlarda memnun olmadığı noktaların bulunmadığını belirtmeyi de unutmuyor.

TechCrunch sitesinin editörleri de, 3D Touch ve diğer yeni özelliklerin entegrasyonundan etkilenmişe benziyor. Apple’ın sonunda ”s” yükseltmelerinde mütevazı değişiklik yapma döngüsünü kırdığına dikkat çeken TechCrunch, Cupertino merkezli şirketin bir daha aynı döngüye dönmeyeceğine inanıyor.

Akıllı telefon pazarında artan rekabete vurgu yapan TechCrunch, şirketin elinde her yeni iPhone modelinde kapsamlı değişiklikler yapabilecek imkanların olduğuna inanıyor. Bu yorumun doğruluğunu görmek için önümüzdeki yılı beklemek gerekiyor. Bütçesi uygun olanların iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ı seçenekleri arasında tutabileceğini belirten TechCrunch, özellikle kamera yeteneklerine dikkat çekiyor. 3D Touch özellikleriyse ”bonus” olarak niteleniyor.

The Wall Street Journal’dan Joanna Stern ise iPhone 6’dan pek etkilenmişe benzemiyor. iPhone 6s’i ”biraz daha iyi bir iPhone 6” şeklinde tanımlayan Stern, Apple’ın daha güçlü bir pil sunma konusunda yetersiz kaldığını düşünüyor.

İnsanların akıllı telefonlardan ilk beklentisinin daha iyi pil ömrü olduğunu söyleyen The Wall Street Journal yazarı, iPhone 6s’in bu beklentiyi karşılayamadığını belirtiyor. 4.7 inç’lik iPhone 6s’in bir günü çıkarabildiğini, ancak orta ila yoğun arası bir kullanımda yatma vaktini zor bulduğunu belirten Stern, Live Photos gibi özelliklerin pil ömrünü daha hızlı tükettiğinin altını çizdi. Stern, iPhone 6s Plus’ın bir günü daha rahat çıkarttığını ve yoğun kullanım için daha uygun bir cihaz olduğunu ifade etti.

The Verge sitesinden Walt Mossberg ise iPhone 6s’i piyasadaki en iyi akıllı telefon olarak niteliyor. Ancak iPhone 6 sahipleri için yeni özelliklerin çok ikna edici olmayabileceğini de açıkça dile getiriyor.

Yine de, Mossberg’in iPhone 6s’e dair memnun olmadığı noktalar da mevcut. The Verge yazarının şikayetlerinin odak noktasında ise tasarım yer alıyor. iPhone 6’nın tasarımının iPhone 3G ve 3GS’ten bu yana şirketin ”en az zarif” tasarımı olarak niteleyen The Verge, iPhone 6s Plus’ın Galaxy Note 5, LG G4, Motorola Moto X gibi rakipleri karşısında biraz ”sörf tahtası” gibi gözüktüğünü belirtiyor.

USA Today’den Ed Baig ise genellikle olumlu yorumlar alan 3D Touch özelliğine biraz temkinli yaklaşıyor ve kullanıcıların 3D Touch’a alışmaları için süre gerektiğini belirtiyor. Baig, birkaç günlük testin ardından bile dokunuşlarının istediğinden farklı aksiyonlar gerçekleştirmesinden yakınıyor. USA Today yazarı, ana ekranların düzenlenmesinin de zorlaştığını dile getiriyor.

TechRadar editörleriyse 4K telefonların yaygınlaştığı günümüzde iPhone 6s’in ekran çözünürlüğünü yetersiz görüyor. iPhone 6s’in ekranının selefinden çok farklı olmadığını belirten TechRadar, Apple’ın iPhone 4’ten bu yana Retina ekrana tutunduğunu hatırlatıyor.

TechRadar, iPhone 6s’in yedide biri fiyata sahip akıllı telefonların bile 1080p ekran çözünürlüğü sunduğuna ve Samsung’un daha ucuz fiyattan satılan telefonlarının ekran çözünürlüğünün iPhone 6s’i dörde katladığına ve Sony’nin de 4K ekrana sahip bir telefonu görücüye çıkardığına dikkat çekti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER