Manşetler

iPhone 6s söküm işlemi 2 GB RAM varlığını doğruluyor

 

iphone-6s-sokme-260915

Apple ne zaman yeni bir iPhone tanıtsa, şirketin sır olarak sakladığı bazı detaylar bulunuyor. RAM de bunlardan bir tanesi. Yıllar geçse de, Apple akıllı telefonlarında ne kadar RAM’in bulunduğunu açık şekilde belirtmiyor; tanıtımlarında RAM’den tek kelime bile bahsetmiyor, web sitesinde iPhone’ların teknik özelliklerini listelerken RAM’i boş geçiyor. Neyse ki, bir iPhone ve birkaç araçla birlikte Apple’ın yeni iPhone 6s’te ne gibi değişiklikler yaptığını görmek mümkün oluyor.

iPhone 6s ve 6s Plus’ın dün itibarıyla satışa sunulmasının ardından ilk iPhone sökme işlemlerini görmeye başladık. Bu sökme işlemlerinden beklenen en önemli sonuç iPhone 6s ve 6s Plus’ta ne kadar RAM bulunduğu. Apple, daha önceki dedikoduları boş çıkarmayacak şekilde 2 GB RAM’e yer vermiş. Böylelikle 2012 yılında çıkan iPhone 5’ten beri ilk kez bir iPhone’da RAM artışının yapıldığını görüyoruz. Bir başka önemli ayrıntı da LPDDR3 yerine daha da geliştirilmiş LPDDR4 standardının desteklenmesi oluyor.

Bunu basit bir teknik özellik yükseltmesi olarak nitelendirmeden önce, RAM miktarını iki katına çıkarmanın günlük kullanımda dikkate değer bir farklılığa yol açabileceğini söylemek gerekiyor. iPhone 6s Plus Ön İnceleme yazımızda da belirttiğimiz gibi, iPhone’un kullanıcı arayüzü hızlanmış, uygulamaların açılışı, Safari’de sekmeler arasında geçiş daha hızlı şekilde meydana geliyor. Daha da iyisi bir sekmeden başkasına geçişte sayfanın yüklenmesi için beklemek gerekmiyor, çünkü 6s’in sekmeleri sizin için hazır ve açık tutacak kadar belleği olacaktır.

Apple RAM miktarı üzerinden kimseyle polemiğe girmek istemediği için iPhone 6s ve 6s Plus’ın özelliklerini açıklarken RAM’den bahsetmiyor. Şirket bunun yerine yeni iPhone 6s ve 6s Plus’ın daha iyi kullanıcı arayüzü ve tasarımı sunmasına odaklanıyor, bunların sayılar ve teknik özelliklere göre daha önemli olduğunu belirtmek gerekiyor.

iphone-6s-sokme-260915-2

RAM’in yanı sıra, sökme işlemci iPhone 6s’in gerçekten de iPhone 6’dan biraz daha hafif bir pil barındırdığını gösteriyor. Değişikliğin yer bakımından yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığı söyleniyor. Apple iPhone 6s’in selefiyle hemen hemen aynı boyutlarda olmasını istiyor. Ne var ki, 3D Touch ekran ve titreşimli Taptic Engine bazı ödünlerin verilmesini zorunlu kılıyordu. Neyse ki, pil ömrü değeri selefleriyle aynı görünüyor, bu da iPhone 6s ve 6s Plus’ta epey verimli bir işlemcinin varlığının söz konusu olduğu anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER