Teknoloji

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus düşme testlerinde genellikle başarılı

iphone-6-dusme-testi-210914

Apple’ın iki yeni iPhone modeli geçtiğimiz cuma günü yurt dışında satışa sunuldu. Satışa sunulmasının hemen ardından sadece sökme işlemleri uygulanmaya başlanmadı, aynı zamanda farklı web siteleri tarafından iPhone 6 ve 6 Plus’ın ne kadar sağlam olduğunu göstermek amacıyla çeşitli düşme testleri de gerçekleştirildi. Bu testlerin sonuçlarının birbirinden farklı çıktığını görüyoruz. Bazılarında cihaz epey sağlam dururken bazılarında ekran çatlamaktan kurtulamıyor.

TechSmartt sitesinin test elemanı iPhone 6’nın Apple tarafından üretilen deri ve silikon kılıflarla ne kadar dayanıklı olduğunu sırasıyla test ediyor. Ayrıca karşılaştırma amacıyla deri kılıfında iPhone 5S de teste dahil ediliyor.

Silikon ve deri kılıflı iPhone 6’larla deri kılıflı iPhone 5S cep ve kulak seviyesinden gerçekleşen düşmelerden sağlam çıkmayı başarıyor. Sadece kılıflarda ufak tefek çizik, aşınma ve delinmeler görünüyor. Ancak 3 metre yükseklikten ekran yere bakacak şekilde gerçekleştirilen serbest düşmelerde deri kılıflı iPhone 5S ve iPhone 6’nın ekranları çatlamaktan kurtulamıyor, sadece silikon kılıflı iPhone 6’nın ekranına bir şey olmuyor. Bu durum silikon kılıfın daha güvenli olduğu anlamına gelebilir. Videoda dikkat edecek olursanız, silikon kılıflı cihaz yere temas edince bir iki kez zıplıyor, böylelikle düşmenin yarattığı darbenin etkisi azaltılıyor. Ne var ki, deri kılıflı cihazlar yere düştükten sonra sabit kalıyor.

Bir sonraki test PhoneBuff sitesi tarafından gerçekleştirilmiş, iPhone 6 ve 6 Plus farklı yükseklik ve açılardan serbest bırakılmış. Her iki cihaz da arka tarafları yere bakacak şekilde göğüs hizasından bırakıldıklarında fazla bir hasar olmadan kurtulmayı başarırken dik şekilde yapılan düşmelerde iPhone 6 Plus’ın ekranı çatlıyor. Son olarak ekran yere bakacak şekilde yapılan düşmelerde hem iPhone 6 hem de iPhone 6 Plus’ın ekranı epey zararı görüyor.

Android Authority tarafından gerçekleştirilen testlerde ise iPhone 6 ve 6 Plus epey başarılı çıkıyor. Üç farklı türde yapılan ve aralarında ekran yere bakacak şekilde düşmenin de yer aldığı testlerde bu cihazlar fazla zarar görmeden, sadece birkaç çizik ve aşınmayla hayatta kalmayı başarıyor.

Siteler tarafından gerçekleştirilen testlerde düşme hızları, zemin türü gibi koşullar değişiklik gösteriyor, bu nedenle sonuçlar farklı çıkıyor. Ancak çoğunlukla yeni iPhone’ların sağlam olduğunu, yerle ilk temas eden bölüm ekran camı veya onun yakını olmadığı sürece cihazın kullanılmaya devam edilebileceğini söyleyebiliriz.

Bu arada gerçek hayattan ve istem dışı gerçekleşen bir düşme testi de Avustralya’dan geldi. Perth şehrinde iPhone 6 satın almak için şehirdeki Apple Store önünde sıraya giren ve mağazadan iPhone satın alan ilk kişi olan Jack Cooksey adlı şahıs, gerçekleştirdiği TV röportajı sırasında iPhone’un kutusunu açmaya çalışırken cihazı yere düşürüyor. Neyse ki, cihaza bir şey olmuyor, ancak telefonun sahibi internette fenomen hâline geliyor.

İLGİLİ HABERLER