Dosya

iPhone 6: Gelecek nesil iPhone ile ilgili bilmeniz gerekenler

Geriye dönüp baktığımızda Apple’ın sır saklama konusunda pek başarılı olmadığını, iPhone ve diğer mobil cihazlarla ilgili görüntü ve bilgilerin ürünler resmiyet kazanmadan önce sızarak sürprizi bozduğunu ve heyecanı baltaladığını görüyoruz. Bu yıl da durum değişmiyor ve ortalıkta önümüzdeki aylarda çıkmasını beklediğimiz iPhone 6 ile ilgili birçok dedikodu dolaşıyor.

Bu dedikodulardan yola çıkarak, The Verge sitesindeki orijinal yazıdan da yararlanarak 2014 model iPhone ile ilgili sızıntı ve dedikoduları bir araya getirdik. Muhtemelen eylül ayında düzenlenecek bir basın etkinliğinde sahneye çıkacak Tim Cook’un tanıtacağı yeni nesil iPhone neye benzeyecek, ne gibi özelliklere sahip olacak. Detaylar için devam edin.

Martin Hajek  tarafından oluşturulmuş bir iPhone 6 konsepti
Martin Hajek tarafından oluşturulmuş bir iPhone 6 konsepti

Bir yerine iki iPhone modeli çıkabilir

Dedikodular daha büyük ekranlı telefonlara olan yoğun talebe cevap vermek isteyen Apple’ın iki yeni model çıkaracağını işaret ediyor. Bu cihazların boyutları hakkında farklı dedikodular üretilse de, çoğu kaynak gelecek iPhone’dan birisinin 4.7 inç, diğerinin ise 5.5 inç ekrana sahip olacağı noktasında birleşiyor. Dedikodulardan türetilen ve çoğunluğunun tahmin olduğunu düşündüğümüz çeşitli gövdeler bu modelin en son nesil iPod touch veya iPad Air’a benzeyeceğini gösteriyor.

Cihazların daha da inceleceği düşünülüyor. Bunu yanı sıra iPhone 5s’in keskin kenarları yerine daha yuvarlak bir görünüme rastlıyoruz. Fotoğraflardan bir tanesinde altın, gümüş ve uzay grisi modeller; antenler için varolan üstte ve alttaki cam bölmeler yerine eklenen iki adet yatay şeritli alüminyum arka panelleriyle dikkat çekiyor.

9to5Mac sitesinin haberinde işaret edilen iPhone 6'nın arkası böyle görünebilir.
9to5Mac sitesinin haberinde işaret edilen iPhone 6’nın arkası böyle görünebilir.

Apple’ın yeni safir üretim süreci de yeni iPhone’ların yeni tür ekranlara, bunun yanı sıra yeni lens ve düğmelere sahip olacağını gösteriyor. Bir tane kaynak cihazların kavisli ekranlara sahip olacağını da öne sürüyor, ancak bu iddiaya biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda var gibi görünüyor.

Apple’ın tarihine göre konuşacak olursak, iPhone 5s de yeni iPhone duyurulduktan sonra satışta kalmaya devam edecektir. Çünkü şimdiye kadar Apple’ın 4 inç ekranlı yeni bir iPhone tanıtacağı şeklinde ipucu görmedik. Diğer bir 4 inç ekranlı ürün iPhone 5c’nin akıbetinin ne olacağı da şu an için belli değil, ancak o ürün de farklı bir iPhone seçeneği olarak piyasada kalmayı sürdürebilir.

Daha pahalı olabilir

Bir analist Apple’ın ABD için sattığı iki yılllık sözleşmeli iPhone’ların temel fiyatını 299 dolara yükseltmek istediğini öne sürüyor. Ürün niteliğinin önemli oranda değişeceğini düşünürsek bu fiyat artışını mantıklı bulabiliriz. Pazardaki inovasyonun azaldığını düşünen ve sürekli aynı ürünleri görmekten sıkılan tüketiciler de, artan fiyata rağmen yeni iPhone’a ilgiyi canlı tutabilir.

Bir tanesi diğerinden daha önce çıkacak

Apple’ın büyük geliştirici konferansı WWDC’ye çok az bir zaman kaldı. WWDC, 2008’den 2010’a kadar yeni iPhone modellerinin tanıtımına ev sahipliği yaptı. Ancak sonrasında yeni iPhone’ları sonbaharda görmeye başladık. Bazıları Apple’ın bu yıl eskiye dönüş yapabileceğini ve WWDC’de yeni iPhone’ların en azından birini tanıtabileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte ağustos ayını muhtemel çıkış için işaret edenler de bulunuyor. Bazı analistler de daha büyük ekranlı modelin, üretimdeki bazı pürüzler nedeniyle 2015 başında çıkacağını iddia ediyor. Her ne olursa olsun, 4.7 inç ekranlı iPhone diğerinden önce gelecek gibi görünüyor.

Muhtemelen iPhone 6 olarak adlandırılacak

Apple ürünleri için farklı adlandırma sistematikleri kullanmasıyla biliniyor. Örneğin farklı boyutlara sahip dizüstü bilgisayarlarını genellikle  MacBook Air, MacBook Pro, iMac gibi genel markalarla isimlendiriyor. Bununla birlikte incelen ürünlerin adlandırılmasında “Air” takısının kullanıldığını da görüyoruz; MacBook Air veya iPad Air gibi. Küçülen ürünler için de “mini” takısının kullanıldığını gördük. Ancak söz konusu iPhone olunca Apple’ın numara tabanlı sistemden vazgeçeceği düşünülmüyor. Bu nedenle, iki farklı boyuttan bahsedilmesine rağmen, gelecek nesil iPhone için iPhone 6 adı kullanılıyor. Tabii ki, Tim Cook’un bu telefonu tanıtırken farklı bir adla karşımıza çıktığını görebiliriz.

Sızan ekran görüntüsü daha büyük ekranlı iPhone'un ekranının hayli yoğun olacağını işaret ediyor.
Sızan ekran görüntüsü daha büyük ekranlı iPhone’un ekranının hayli yoğun olacağını işaret ediyor.

Mükemmel bir kamerası bulunacak

Kamera, yeni iPhone ile ilgili olarak en çok konuşulan özellikler arasında yer alıyor. Apple’ın kameralarını geliştirmek için büyük kaynak ayırdığı da biliniyor. Son olarak Nokia’nın Lumia kameralarının arkasındaki mühendis olan Ari Partinen şirkete katıldı. Ancak kendisi henüz şirkette yeni, bu nedenle hemen büyük değişiklikler beklememek gerekiyor.

Ancak şunu daha önce bekleyebiliriz: Apple’ın bir akıllı telefonda özel bir tür görüntü sabitleme sistemi için başvurusunu yaptığı patentte 8 megapiksel sensörde piksellerin boyutunun artırılmasından söz ediliyor. Ayrıca kamera uygulamasının yeni nesil versiyonunda Süper Çözünürlük Modunun da bulunacağı dile getiriliyor. Tabii ki kameralar, üreticilerin çeşitli markalar ve adlandırmalarla fazlaca şişirdiği alanlar arasında bulunuyor. İddialı bir isme rağmen basit bir özellik de görebiliriz. Her ne olursa olsun, yeni iPhone’da sahipleri yine güçlü bir kameranın beklediği tahmininde bulunabiliriz.

Parmak iziyle daha fazla şey yapmak mümkün olacak

Apple’ın elinde 800 milyon iTunes hesabı ve yüzlerce milyon kayıtlı kredi kartı bilgisi bulunuyor. Bu durum kullanıcıların akıllı telefonlarıyla bir şeyler satın alabileceğini gösteriyor. Apple, PayPal ve Google Wallet’a rakip olacak ve yeni iPhone ile birlikte çıkacak bir mobil ödeme sisteminin duyurusunu yapabilir. Üstelik TouchID parmak izi sensörü de güvenli alışveriş noktasında büyük katkı sağlayacaktır. Her türlü ödeme doğrulama işlemini parmak iziyle yapmak ve iTunes ile ödeme gerçekleştirmek pratik bir çözüm ve Apple için potansiyel gelir kaynağı gibi görünüyor.

Yeni iOS versiyonuyla birlikte gelecek

iOS 8’in WWDC’de duyurulacağı neredeyse kesin gibi ve görünen o ki, bu işletim sistemi iOS 7 ile birlikte sunulan tasarımın daha da iyileştirilmesinin yanı sıra çeşitli yenilikler de barındıracak. Healthbook başta gelen yeni özellikler arasında yer alacak, yeni cihazda varolacağı söylenen, nemden basınca ölçüm yapacak birçok sensörün sağladığı verilerden yararlanarak kullanıcılara kaç adım attıklarını veya kanlarındaki oksijen seviyesini söyleyecek. Siri de yeni hünerlerler kazanmaya devam edecek, bunların arasında Shazam desteğiyle sağlanacak, çalan şarkının bilgilerini bulma özelliği de bulunuyor. Ayrıca Apple Haritalar’ın da nihayet toplu taşıma bilgilerini sunmaya başlayacağı, böylelikle kötü başlangıcın izlerini biraz daha sileceği söyleniyor.

9to5Mac sitesi Healthbook uygulamasını böyle resmediyor.
9to5Mac sitesi Healthbook uygulamasını böyle resmediyor.

iOS 8 ile birlikte yeni uygulamalar da görebiliriz. Yeni bir metin editörü ve Ön İzleme uygulaması sayesinde dokümanların ve fotoğrafların görüntülenmesi için farklı deneyimler sunulacak, ayrıca OS X ile iOS’in yakınsamasında önemli bir adım daha atılacak. iTunes Radio’nun da bağımsız bir uygulama olarak iOS 8’de yer alacağı söyleniyor.

Akıllı kol saatiyle birlikte çalışabilir

Healthbook uygulaması dedikodusu yapılan iWatch akıllı kol saatinin verilerini toplamak için kullanılacak. Birçok kişi bu cihazın sağlıklı yaşam amaçlı bir cihaz olacağını öne sürüyor. Bununla birlikte sızan ekran görüntülerinden birinde “Watch Utility” adlı ve saatin özelliklerini kontrol etmeyi sağlayacağı düşünülen bir uygulamanın kısayolu da bulunuyor. Yine de, ne ekran görüntüsünün ne de söz konusu uygulamanın varlığı kesin değil.

iWatch akıllı kol saatinin iPhone’a yardımcı bir cihaz olacağı, tek başına işleyebilen bir cihaz niteliği taşımayacağı düşünülüyor. Bu nedenle Apple iki cihazı aynı anda tanıtabilir.

Daha büyük ekranlara sahip iPhone’lar için dedikodular aylardır ortalıkta dolaşıyor. Aynı şekilde Apple markalı akıllı kol saatiyle ilgili dedikodular da uzun süredir göz önünde. Ancak son zamanlarda, tam da lansmana yakın zamanlarda yaşanan yoğunluğa uygun düşecek şekilde, bu cihazlar için dedikodular iyice had safhaya çıkmış durumda. Üstelik Tim Cook da Apple’ın yeni bir ürün kategorisine hiç olmadığı kadar yakın olduğu şeklinde bir açıklama mevcut. Eğer Apple yöneticisi iki yeni iPhone ve bir yeni akıllı kol saati tanıtmaya hazırsa, Apple’ın ürün yelpazesi bugünkünden çok daha farklı olacak demektir.

Tabii ki, hiçbir şey bu noktada kesinlik kazanmış değil. Apple’ın test edip de gün yüzü görmeyen birçok ürünü bulunuyor ve bunlar da çoğu zaman sızıntı veya tahminlere konu oluyor. Bu yıl da benzer bir durum söz konusu, ancak geçen yıllarda olduğu gibi söylentilerin çoğu gerçek çıkacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER