Manşetler

iPhone 5, iPhone 4S ve iPad 3 ile ilgili tedarik zincirindeki kaynaklardan son dedikodular

Tayvan’dan gelen son haberler Apple’ın tedarikçilerinin iPhone 5 ve iPad 3’ün üretimi için malzemeleri bir araya getirmeye başladığını gösteriyor. iPhone 5’in eylülde tanıtılması ve ekimde piyasaya çıkması beklenirken, iPad 3 ile ilgili beklentiler biraz daha karışık. Kimi Apple’ın bu yıl içinde yeni bir iPad modeli daha tanıtacağını, kimiyse 2011 yılında yeni bir iPad’in çıkmayacağını düşünüyor.

DigiTimes’ın iPhone’ları üreten Foxconn’daki anonim kaynaktan aldığı havadise göre Apple sadece beşinci nesil iPhone’u, yani iPhone 5’i çıkarmakla kalmayacak, bir de daha ucuz fiyatlı iPhone 4S modelini piyasaya sunacak. Apple’ın bir ya da iki cihazla mı tüketicilerin karşısına çıkacağı aylardır konuşulmakta. Bazı analistler iPhone 5’in 2012’de çıkacak cihaz olduğu, bu yıl çıkacak cihazın iPhone 4S olacağı yönünde görüş belirtmişti. LulzSec adlı korsan grubu tarafından ortaya çıkarılan ipucu ise eylülde 4G LTE destekli iPhone 5 ve iPad 3’ün çıkacağını iddia ediyordu.

Anlayacağınız, ortalıkta kafa karıştırıcı ve kesin olmayan söylentiler dolaşmakta. iPhone 5’in ve iPhone 4S‘in neye benzeyeceği, birbirinden ne gibi farklarla ayrılacağı konusunda ise doğru dürüst bir fikir birliği de oluşmuş değil. Şimdiye kadar ortaya atılan iddialara göre iPhone 4S mevcut iPhone 4 ile aynı tasarıma sahip olacak, sadece içindeki donanım bileşenleri güncellenecek. Örneğin, iPad 2’deki gibi çift çekirdekli Apple A5 işlemci taşıyacak. Apple’ın bu cihazı bazı yazılım geliştiricilere gönderdiği söyleniyor. Bu durumda söz konusu cihazın, Nokia N950 gibi, piyasaya çıkarılmaması gibi bir amaç söz konusu olabilir. Öte yandan, Apple’ın orta sınıfı yakalamak amacıyla daha ucuz bir cihazı da piyasaya sürebileceği iddia ediliyor. iPhone 4S bu amaca hizmet edecek bir cihaz olarak da karşımıza çıkabilir.

iPhone 5’in ise tasarım açısından mevcut iPhone modeline göre önemli değişiklikler içereceği söyleniyor. MacBook Air tarzında sivrilen bir yapı, çift çekirdekli işlemci, daha büyük, belki 3.7 inç’lik bir Retina ekran ve NFC gibi gelişmiş teknolojilerin iPhone 5’te olacağı iddia ediliyor. Öte yandan iPhone 5’in hem CDMA hem de GSM desteğini aynı çatı altında buluşturacağı ve 8 megapiksel kamera taşıyacağı da söylenenler arasında yer alıyor.

iPad 3’ün ise henüz daha yeni üretim planına eklendiği, hem iPhone hem de iPad’in ağustostan itibaren küçük hacimlerde üretilmeye başlanacağı, eylül ve ekimde ise üretim kapasitesinin arttırılacağı iddia ediliyor. Apple’ın 250 dpi piksel yoğunluklu ekrana sahip bir iPad modeli çıkarmayı düşündüğü iddia ediliyor, ancak bunun iPad 3’te mi yoksa daha sonraki nesil iPad’de mi yer alacağı henüz netlik kazanmış değil.

İlgili – DigiTimes

[Görsel – Roman Vladimir Sima]

http://www.digitimes.com/news/a20110701PD216.html
İLGİLİ HABERLER