Teknoloji

iPhone 4’ün anten problemiyle ilgili kapsamlı analiz

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone 4’ün anteniyle ilgili yaşanan problemlerle ilgili tartışmalar her geçen gün giderek alevleniyor. Apple telefonu farklı şekilde tutmanın ya da bir kılıf almanın en iyi çözüm olacağını söylerken, alternatif çözüm arayanlar olayı microSIM kartları biçmeye kadar götürüyor.

AnandTech sitesindekiler iPhone 4’ün problemiyle ilgili birtakım testler yapmışlar ve ilginç sonuçlara erişmişler. Buna göre iPhone 4 kılıfın içinde kendisiyle benzer sorunlar yaşamış olan Nexus One’a göre daha iyi performans gösteriyor, ancak elde tutulunca işler kötüleşiyor, sinyal seviyesi 20 dB kadar düşüyor. iOS 4’ün sinyalölçeri logaritmik. Bu durumda 20 dB’lik bir düşüş durumunda, bulunduğunuz ortamdaki sinyal gücüne göre beş sinyal çubuğunu da görmeye devam edebilirsiniz ya da tüm çubukların sıfıra indiğine de tanık olabilirsiniz.

Yukarıdaki resme yakından bakalım. Birinci ile dördüncü çubuk arasında sadece 23 dB’lik bir fark bulunurken beşinci çizginin gelişi 40 dB’lik bir sinyal gücü iyileşmesine denk geliyor. Bu demek oluyor ki, sinyal gücünün kuvvetli olduğu, beş sinyal çubuğunun da göründüğü bir ortamda telefonu elle tutmak çok da birşey farkettirmiyor. 20 dB’lik sinyal gücü kaybı olabilir, ancak yine beş çubuk görmeye devam edersiniz. Ancak sinyal gücünün zayıf olduğu, kapsama alanının dar olduğu bölgelerde telefonu aynı şekilde tutarsanız, elinizde sadece tek bir sinyal çubuğu kalabilir.

Tabii ki, görmüş olduğumuz sadece ekran üstünde gösterilen değerler. Apple iOS’in gelecek sürümlerinde bu gösterge üzerinde bazı değişiklikler yaparak daha ideal bir görünüm sağlayabilir. Esas soru söz konusu sinyal düşüşünün performansa nasıl bir etkide bulunduğu. Anandtech iPhone 4’ün iyileştirilmiş olan sinyal gürültü oranının çağrı bekletme ve sinyal gücünün düşük olduğu ortamlarda veri haberleşmesi sağlama durumlarında iPhone 3GS’ten daha iyi olduğunu düşünüyor. Sitenin kendi cümlelerini çevirecek olursak “her ne kadar ölçülen sinyal iPhone 3GS’ten düşük olsa da, bu iPhone şimdiye kadar ki en iyi hücresel sinyal alışına sahip”. Ancak bu durum iPhone 4’ün sol alt bölümünden kavrandığında çağrıların düştüğüne engel olamıyor. Anandtech bu probleme getirilecek çözüm olarak Apple’ın iPhone 4 sahiplerine ücretsiz kılıf dağıtmasını ya da anten şeridine yalıtkan bir kaplama eklenmesini öneriyor.

Bu meselenin nereye doğru gideceğini merak ediyoruz. Apple’ın yeni bir iOS güncellemesiyle bu probleme çözüm bulmaya çalışacağını düşünüyoruz. Ancak şirketin daha agresif çözümler üzerinde çalışması da iyi olacaktır.

İlgili – AnandTech

İLGİLİ HABERLER