Teknoloji

iPhone 4S’in Siri’si veri kullanımı konusunda cimri davranıyor

iPhone 4S ile birlikte sunulan sesli asistan Siri kullanıcıların çeşitli işlevleri veya bilgi alımını sesli komutlarla gerçekleştirmesini sağlıyor. Servis Apple’ın sunucularıyla iletişim kurarak çalıştığı için bu durum Siri’nin ne kadar veri alışverişi yaptığı konusunda soru işaretlerinin yükselmesine neden oluyor. Siri’nin 3G bağlantısı üzerinden de çalışıyor olması, mobil geniş bant veri paketi kullanan müşterilerin kafasını kurcalayan bir durum. Neyse ki, testler Siri’nin veri harcama konusunda oldukça cimri davrandığını gösteriyor.

ArsTechnica editörleri merak etmiş ve Siri’nin kullandığı veri miktarını ölçmüş. Site iki farklı sorgu grubuna ayrılmış toplam 11 test gerçekleştirmiş. İlk test grubunda sadece yazdırma ve anımsatıcı kurma yerel işlevleri gerçekleştirmek için veri akışına ihtiyaç duyan sesli sorgular yer almış. İkincisindeyse Wolfram Alpha ya da Google gibi internet servislerinden sonuçları çağıran sorgular kullanılmış. Yerel işlevlerin sorgulama başına ortalama 36.7 KB’lık veri tükettiği, internet sorgularında ise bu miktarın 94.72 KB’ye çıktığı belirlenmiş. Ayrıca iki adet kısa e-posta ve iki adet yazılı mesajın oluşturulduğu bir test de gerçekleştirilmiş ve ortalama 72.5 KB’lık veri kullanımı sonucuna varılmış.

Sonuç olarak Siri’nin ortalama 63 KB’lık veri tükettiği sonucuna varılmış. Bu, 3G şebekesi üzerinden internete bağlanan ve teste konu edilen 11 sorguyu kullanan bir Siri kullanıcısının ayda ortalama 20 MB’lık veri tüketeceği anlamına geliyor. Çok kötü sayılmaz, değil mi?

İlgili – Ars Technica

İLGİLİ HABERLER