Manşetler

iPad mini ve dördüncü nesil iPad yurt dışında piyasaya çıkıyor

Apple’ın 23 Ekimde düzenlediği basın toplantısında tanıttığı 7.9 inç ekranlı iPad mini ve işlemcisi güçlendirilmiş, Lightning portuyla yenilenmiş dördüncü nesil iPad bugün itibariyle yurt dışında piyasaya çıkmaya başladı. Her iki ürünün de 16 GB, 32 GB ve 64 GB’lık versiyonları piyasaya sürülüyor. Dördüncü nesil iPad’in hem sadece Wi-Fi hem de Wi-Fi+Hücresel versiyonları birlikte piyasaya çıkarken, iPad mini’nin şu an için sadece Wi-Fi destekli versiyonları satışa sunuluyor.

Konumu dolayısıyla iPad mini’nin ilk olarak çıktığı ülke Yeni Zelanda oldu. Güneş batıya doğru yolculuğuna devam ederken iPad mini ve dördüncü nesil iPad de daha batıda piyasaya sürülmeye başladı. Bu iki yeni ürünün piyasaya sürüldüğü yerlerden bir tanesi de doğal olarak ABD. Tam da bu zamanda New York’ta olduğumuz için fırsatı kaçırmadık ve New York’un Manhattan bölgesinde, Central Park’ın hemen yanında bulunan Apple Beşinci Cadde Mağazasının önüne gidip sıra var mı, yok mu kontrol ettik. Tabii ki, insanlar sabahın erken saatlerinden itibaren sıraya girmeye başlamışlardı. Saat 6 buçukta 200-300 kadar kişinin sıraya girdiğini gözlemledik. Saatler ilerledikçe bu sayı daha da artmaya, kuyruk uzamaya başladı.

New York’un Sandy felaketini yaşamasının iPad mini’nin bu şehirde piyasaya çıkışını etkileyeceği söyleniyordu. En azından şehirde ulaşım sistemi düzgün işlemediği için fazla uzun sıraların meydana gelmeyeceği belirtiliyordu. Her ne kadar burada oturanlar belki ilgi göstermiyor veya buraya ulaşamıyor olsalar da, civarda kalan turistlerin iPad mini için sıraya girdikleri dikkatimizden kaçmadı. Özellikle birçok Uzak Doğulu ve Latin Amerikalının sırada olduğunu gözlemledik. Bu arada Sandy nedeniyle çalışanların Apple mağazasına geç ulaşmaları nedeniye normalde yerel saatle sabah 8’de başlaması beklenen satış da saat 10’a ertelendi. Bu da doğal olarak sıranın daha da uzamasına neden olacaktır.

iPad ailesinin yeni üyesi olan iPad mini 7.9 inç’lik ekranıyla tek elle rahat kullanım sağlıyor. Ekranın küçültülmesine rağmen çözünürlüğün 1024 x 768’de tutulmuş olması iPad 2’ye göre pikseller açısından daha yoğun bir görsel deneyimin sunulması anlamına geliyor. Üstelik böylelikle de iPad 1 veya iPad 2 için uygulama geliştirme yapmış olanların ek bir optimizasyon yapmalarına gerek kalmıyor. Apple’ın sürpriz bir şekilde dördüncü nesil iPad olarak adlandırdığı yeni iPad modeliyse geçen ilkbaharda çıkan ürünle aynı tasarımı ve Retina ekranı içermesine rağmen barındırdığı A6X işlemci, 720p FaceTime HD ön kamera ve Lightning portuyla önceki nesilden ayrılıyor.

İLGİLİ HABERLER