Teknoloji

iOS 8 ile iPad’e bölünmüş pencerelerde uygulama açma özelliği gelebilir

Apple’ın iPad için bölünmüş ekranda çoklu görev modu sunarak Microsoft’un Surface’inde bulunan benzer özelliğe cevap vereceği söyleniyordu. Her ne kadar şirketin WWDC açılış toplantısında iOS 8 ile ilgili detaylar verilirken herhangi bir söz edilmemiş olsa da, söz konusu özelliğin iOS 8’de yer aldığı öne sürülüyor.

ipad-air-inceleme-00044

Ünlü iOS geliştiricilerinden Steve Troughton-Smith iOS 8’in kodlarında iki uygulamayı yan yana çalıştırmayı sağlayan koda rastladı. Bu da Apple’ın en azından bu işlev üzerine çalıştığını gösteriyor. Ancak henüz genel kullanım için olgunlaşmadığından gösterime sunulmamış olabileceği düşünülüyor.

Görünen o ki, Apple Microsoft’un iki uygulamayı yan yana çalıştırmayı sağlayan ve “snap” olarak adlandırılan işlevine benzer bir çalışma mantığını kullanıyor. İsteğe göre boyutları ayarlanabilir iki pencere içinde uygulamaları yan yana çalıştırmak mümkün olabilir. Troughton-Smith kodun uygulamaların ekranın yarısında, çeyreğinde veya dörtte üçünde çalışmasına izin verdiğinin altını çiziyor.

Sonuç olarak eğer bu özellik kullanıma sunulursa, iPad’in ekranının küçük bir bölümünde Twitter uygulamasını açıp son tweet’leri kontrol ederken, geri kalan kısmında da Safari uygulamasını açıp internette gezinmek veya Videolar’ı açıp film izlemek mümkün olabilecek.

Bölünmüş ekran işlevi henüz hazır olmayabilir, ancak Apple bu özelliğin tanıtımını yapmak için sonbaharda yeni iPad’in çıkışını da bekliyor olabilir. Şirket genellikle bazı iOS özelliklerini gizli tutarak açıklamayı donanım lansmanlarıyla birlikte yapmayı tercih ediyor. Bu yeni çoklu görev yaklaşımı da yeni nesil iPad Air ile birlikte ön plana çıkarılacak bir özellik olabilir.

Tabii ki, şu an için her şey hâlâ dedikodu aşamasında, sonuç olarak bölünmüş ekran işlevinin geleceğinin garantisi yok. iOS’in başarısında basitliği ve sadeliği önemli bir etken. Apple da bunu bozmamak için bölünmüş ekran işlevi üzerinde, eğer gerçekten üzerinde çalışılıyorsa, bir hayli kafa yoruyor olmalıdır.

İlgili >> Twitter (Steve Troughton-Smith)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER