Manşetler

iOS 7’nin tasarımı henüz son hâlini almadı mı?

iOS 7 ile birlikte Apple tasarım konusunda radikal bir adım attı. The Next Web tarafından verilen haber ise bunun rastgele yapılmadığını gösteriyor. Blogda yer alan yazıya göre, Jony Ive yazılım tasarımı dümenine geçtikten sonra tasarım ve geliştirme işlerine farklı açılardan yaklaşmış. Konuyla ilgili olarak TNW’ye yazan Matthew Panzarinı iOS 7’nin konlarının Apple’ın pazarlama ve iletişim departmanı tarafından geliştirildiğini, ayrıca işletim sisteminin renk düzenine ve estetik unsurlarına da bu birimin karar verdiğini kaydetti.

ios-7-tasarim-130613 (640 x 276)

Uygulama tasarım ekipleriyse pazarlama departmanının yönlendirici kararlarının da etkisiyle sadece içteki ayrıntılar üzerinde çalışmak zorunda bırakılmış. TNW, tasarım süreci boyunca çeşitli uygulama ekipleri arasında kısıtlı iletişimin olduğunu ve her bir grup içindeki ekibin de geliştirdikleri uygulamaların görünümü ve kullanımıyla ilgili olarak rekabet içinde olduklarını kaydetti. Sonuç olarak bunun da kutuplaşmış ve tutarsız tasarıma yol açtığını kaydetti.

Panzarino, iOS 7 ile ilgili olarak yapılacak daha çok işin bulunduğunu ve WWDC’de gösterilenin Ive ve ekibinin yaptıklarını ortaya koyandan öte gitmeyen bir versiyondan ibaret olduğunu iddia etti. The Next Web’e göre, işletim sisteminin çıkış yapacağı önümüzdeki sonbahara kadar kilit ekranındaki yukarı yön ikonundan çeşitli uygulama ikonlarına kadar birçok unsur ayarlamalara açık.

Eğer durum gerçekten TNW’nin aktardığı gibiyse, o zaman Apple içinde sürmekte olan tasarım çalışmalarının tahmin edilenden de öte olacak şekilde kopuk ilerlediğini gösteriyor. Üstelik Apple gibi tasarımın yönlendirici olduğu şirkette ürün çalışması sırasında pazarlama tasarımcılarının işe dahil olması bir hayli sıradışı olarak değerlendirilebilir. Ancak Ive’nin sadece kullanıcı arayüzü tasarımında dizginleri ele aldığını göz önünde bulundurursak, yeni fikirleri de test etmesini bekleyebiliriz.

Ayrıca eğer Panzarino’nun haberi doğruysa, Apple şu anda web sitesinde ve iOS 7’nin detaylarını anlattığı sayfalarda henüz bitmemiş bir tasarımı sergiliyor. WWDC’deki açılış toplantısının yarısını tasarımda yaptığı değişikliklere ayıran şirketin bu şekilde politika izlemesi de bir hayli şaşırtıcı olur.

İlgili >> The Next Web, The Verge

İLGİLİ HABERLER