Teknoloji

iOS 5 beta 6 ile birlikte UDID erişimi sınırlanıyor

Apple haftasonuna girilirken iOS 5’in altıncı beta sürümünü yayınladı. Bu son güncellemede UDID adı verilen eşsiz cihaz tanımlayıcı aracına erişimi engelleyen bir anahtar değişiminin bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu araç yazılımcılara ve diğer üçüncü taraflara kullanıcı davranışlarını ölçmek için önemli bir fırsat sunuyor. Ne var ki, Apple’ın bu son hamlesi yazılımcıların ve reklam ağlarının kullanıcıların bilgisi veya onayı dışında onların hareketlerini izlediğine dair gizlilik endişelerini daha da arttıracaktır.

UDID bir cihazı mobil şebekeye tanıtan ve sadece o cihaza özel bir seri numara gibi çalışıyor. Kullanıcı veya uygulamadan değişse bile UDID her zaman değişmeden kalır. Yazılım geliştiricileri geliştirdikleri uygulamaların beta uygulamalarını cihazlarında test etmek amacıyla UDID’leri kullanıyor. Öte yandan UDID’ler hangi cihazın hangi uygulamayı kullandığını kaydetmede de işe yarıyor. Reklam ağları da UDID bilgisini genellikle mobil cihazların kullanımını izlemek için kullanıyor.

Apple’ın yaptığı bu son değişiklikle birlikte yazılımcılar ve diğer üçüncü partiler uygulamalarına özel eşsiz tanımlayıcılar oluşturmak zorunda kalacak, bu da daha çok tarayıcı çerezlerinin mantığında çalışacak. Bu durum ölçüm şirketlerinin bir uygulamayı verimli bir şekilde ölçmesini ya da birden fazla uygulamadan referans kullanıcı bilgisini edinmeyi önleyebilir. Kullanıcılar uygulamaya özel bu izleme sayılarını tarayıcı çerezleri gibi silme imkânına sahip olacak. Bu da uygulama geliştiricilerinin bircihazın uygulamalarını yüklediğini veya sildiğini takip etmeyi zorlaştıracak gibi görünüyor.

İlgili – AppleInsider

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER