Teknoloji

Internet Explorer 8, 9 ve 10’un fişi gelecek hafta çekiliyor

internet explorer

Microsoft gelecek hafta, 12 Ocak tarihinde Internet Explorer 8, 9 ve 10 için sağladığı desteği sonlandırıyor. Şirket yayınlayacağı final niteliğinde bir yamayla kullanıcıları şirketin en güncel internet tarayıcılarından birisini yüklemeye teşvik edecek.

Desteğin sona ermesi Internet Explorer’ın daha eski versiyonların bundan böyle herhangi bir güvenlik güncellemesi veya teknik destek almayacağı anlamına geliyor. Bu da internet tarayıcılarını kullananların korsanlara karşı daha savunmasız olacağı anlamına geliyor.

Son günlerde duyurulan bir yama son birkaç hata düzeltmesini getirecek, bunun yanı sıra kullanıcılara “Yaşam Süresi Sonu” bildiriminde bulunacak ve IE 11 ya da Internet Explorer’ın takipçisi olan ve Windows 10 için geliştirilmiş yeni Microsoft Edge internet tarayıcısına yükseltme yapmalarını söyleyecek.

Bu hamle uzun zamandır bekleniyordu, zaten Microsoft IE 8, 9 ve 10 için desteğin biteceğini Ağustos 2014’te duyurmuştu. Geçen yılın mart ayında şirket IE’yi “miras” kapsamına almıştı, yani internet tarayıcısı özellikle kurumsal kullanımlarda uyumluluğun sürdürülmesi amacıyla varlığını sürdürecekti.

Buna rağmen hâlâ birkaç yüz milyon kullanıcının çok yakında emekli edilecek Internet Explorer sürümlerini kullandığı biliniyor. Bu kullanıcılar çok yakında güvenlik açısından büyük risklerle karşı karşıya kalabilirler, bu nedenle Microsoft, “Yaşam Süresi Sonu” uyarısının en azından birkaç milyon kişiyi güncellemeye teşvik etmesini umuyor. Tabii ki, bunların Internet Explorer veya Microsoft Edge yerine başka internet tarayıcılarını tercih etme ihtimali ve hakkı da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER