Teknoloji

Intel’in Thunderbolt ortakları açıklandı: LaCie, Promise, Western Digital ve diğerleri

Apple Thunderbolt teknolojisinin fitilini ateşleyen şirket oldu, ancak bu teknolojinin sahipliği Intel üzerinde bulunuyor. Yonga devi de 10 Gbps’ye kadar hızda veri iletim imkânı sunan bu teknolojide birlikte çalıştığı ortakları açıklamaktan çekinmiyor. Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise ve Western Digital gibi şirketler aralarında monitör, depolama birimi, ses ve video ekipmanları, kameralar, bağlantı istasyonlarının da bulunduğu Thunderbolt portlu cihazları çıkarmak için hazırlanıyor.

Geliştirme çalışmaları sırasında Light Peak olarak anılan Intel Thunderbolt teknolojisi çift yönlü, çift kanallı, elektriksel ya da optik kabloların kullanıldığı 10 Gbps’lik veri yolundan oluşuyor. Mevcut DisplayPort cihazlarıyla hâli hazırda uyumluluk taşıyan bu teknoloji papatya dizimine de olanak sağlıyor.

Papatya dizimini özel kılan ise çift kanal teknolojisi. Thunderbolt portu üzerinden bilgisayara bağlı olan bir cihazın arkasına ikinci bir cihaz bağlandığında ilk cihaz hâla 10 Gbps’lik veri transfer hızına ulaşabiliyor. Tek bir port üzerinden altı cihaza kadar bağlantı yapılabiliyor. Üstelik Thunderbolt bağlantısı basit adaptörlerle HDMI, VGA, DVI, gigabit ethernet, FireWire veya USB bağlantısına dönüştürülebiliyor.

İlgili – Slashgear

İLGİLİ HABERLER