Teknoloji

Intel’in Atom yonga mimarisi yolda

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel “Silvermont” adı verilen yeni bir Atom yonga mimarisi üzerine çalışıyor. Yeni mimari 22 nm 3D Tri-Gate transistörlü Ivy Bridge‘den de öte gidecek.

2013 yılı içinde çıkması beklenen yeni Silvermont mikro mimarisi 3D transistörlerle birleştirildiğinde entegrasyon ve performansı üst seviyeye taşıması ve güç verimliliğinde önemli adımların atılmasını sağlaması bekleniyor. Silvermont diğer Atom işlemcileri ve akıllı telefonlar ya da tabletlerde yer alan işlemciler gibi yongaüstü sistem tasarımı olacak. Atom’daki gelişimi hızlandırmakta olan Intel, Atom işlemci yol haritasında Moore Kanunu’nun belirlediğinden daha yüksek bir hızda ilerleyecek.

Moore Kanunu bir yongadaki transistör sayısının her iki yıl içinde iki katına çıkmasını öngörüyor. Ancak Atom yongaüstü sistem tasarımları şu anda 45 nm tabanlıyken, bu yılın sonlarına doğru çıkacak yeni işlemciler 32 nm tabanlı olacak. Yeni tasarımla birleştirilen Silvermont yongaüstü sistemleri iki yıl içinde satışta olacak. Bu da üç yıldan daha az bir zamanda üç süreç jenerasyonunun ve bir yeni mimarinin görülmesini sağlayacak.

CNET’e göre, Silvermont mimarisi özellikle 22 nanometre teknolojisinin ve 3D transistörlerin avantajlarından faydalanmak için geliştirilecek. Intel içinde bulunduğumuz günlerde birçok yönden ciddi rekabet görüyor, artık rakip sadece AMD değil, NVIDIA ile de uğraşılmak zorunda. NVIDIA’nın Icera’yı satın alması işlemci yönünde adımlar atacağını açık bir şekilde gösteriyor. Öte yandan, Apple’ın da gelecekte Intel’i bırakıp ARM’i seçebileceği söyleniyor.

Gelecek hafta düzenlenecek Intel analist toplantısında Atom yongaüstü sistem tasarımıyla ilgili planların detaylarının verilmesi bekleniyor.

İlgili – CNET

İLGİLİ HABERLER