Teknoloji

Intel’in 2013’te gelecek Haswell işlemcileri çoklu çekirdek performansını arttıracak

Intel, bu yılın işlemci serisi Ivy Bridge’i takip edecek Haswell adlı işlemci mikro mimarisini geçtiğimiz eylül ayında duyurmuş, bu serinin dizüstü bilgisayarların yeniden icat edilmesine kapı açacağını iddia etmişti. 22 nm mimarisini baz alacak yeni seri Sandy Bridge’e göre yüzde 30 güç tasarrufu sağlayacaktı.

Intel, Haswell ile ilgili daha fazla detay açıkladı. Haswell, Intel’in TSX (Transactional Synchronization Extensions – İşlemsel Eş Zamanlama Uzantıları) adı verilen yeni bir işlemsel bellek kullanacak. Bu sayede çoklu işlemciler için yüksek performansa kapı açılırken programlama işleri de yazılımcıların alışık olduğu şekilde ilerlemeye devam edecek. Intel’in hazırladığı bir blog yazısında belirtilenlere göre, TSX’in yokluğunda, sistem paylaşılmış öz kaynakları, bir yürütme birimi tarafından modifiye edildiğinde kilitliyor ve diğer yürütme birimlerinin bu kilit kaldırılıncaya kadar değişiklik yapmasına izin vermiyor. Burada problem, birden fazla yürütme biriminin üst üste binmedikleri sürece güvenli bir şekilde çalışsa da, programlama işlerinin verimli ve problem çözmenin kolay kılınması için kilit sürecinin büyük alanları kaplaması.

Intel, TSX ile birlikte birden fazla yürütme biriminin daha önce olmadığı şekilde eş zamanlı olarak çalışmasına izin verileceğini belirtiyor, tabii aynı özkaynaklara aynı anda erişim veya düzenleme gibi işlere kalkışmadıkları sürece. Eğer böyle birşey olursa kilitleme sistemi uygulanacak ve bir süreç gerçekleştikten sonra diğerinin gerçekleşmesi sağlanacak.

Yonga devine göre bu sayede daha az işlem kilitler nedeniyle gecikecek ve dolayısıyla performans arttırılmış olacak. Yazılımcılar ise geliştirme çalışmalarını rahat bir şekilde yapmayı sürdürecek. Uyumluluk adına endişe duyanlar için Intel’in TSX’e yönelik ilk uygulamalarının Haswell yongası üzerinde çalışılmadığı durumda geçerli olacak geleneksel kilitleme yöntemleriyle de düzgün bir şekilde çalıştığını duymak sevindirici olacaktır.

İlgili – Intel (1)
İlgili – Intel (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER