Teknoloji

Intel USB-C girişinin kulaklık jakının yerini almasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel usb-c3.5 mm. kulaklık jakı, kişisel teknoloji dünyasındaki en eski unsurlar arasında yer alıyor. MP3 çalarların, akıllı telefonların ve diğer mobil cihazların ortaya çıkışıyla her yerde rastlanır hâle gelen 3.5 mm. kulaklık jakının geleceği, yine aynı cihazlar tarafından tehdit ediliyor. Intel USB-C girişlerinin mobil cihazlarda kulaklık jaklarının yerini alması konusunda LeEco’ya destek çıktı ve USB-C’nin getirdiği avantajlara dikkat çekti. LeEco, geçtiğimiz hafta 3.5 mm. kulaklık jakı bulunmayan üç adet akıllı telefonu görücüye çıkarmıştı. Söz konusu telefonlarda ses çıkışı unsurlarının bağlantısı da USB-C girişi üzerinden gerçekleştiriliyor. Intel de bu ay içinde Çin’in Shenzhen şehrinde düzenlediği geliştirici forumunda “Ses kaynaklarından 3.5 mm. kulaklık jakının çıkarılması” konusunda oluşturduğu taslak planı görücüye çıkarmıştı.

Peki, teknoloji dünyasının kulaklık jakıyla problemi ne? Kulaklık jakı, günümüzün çok amaçlı verimlilik ilkesine göre tasarlanmış dijital cihazlarındaki analog ve tek amaçlı yegane giriş olma niteliğini taşıyor. Kulaklık jakları, akıllı telefonların devre levhalarında kapasite olarak USB-C girişi gibi bileşenlerin oldukça arkasında kalmış durumda. Veri transferlerinin hızlı biçimde gerçekleştirilmesini mümkün kılan USB-C, dizüstü bilgisayar gibi büyük cihazları şarj edebilme potansiyelini de taşıyor. USB-C ile birlikte gelen dijital bağlantı ile kulaklık tasarımcılarının ürünlere dijitalden analoga dönüştürücü ve amplifikatör gibi bileşenleri yerleştirmesi mümkün kılınıyor.

Böylelikle farklı cihazlarda tutarlı bir ses kalitesi yakalanabiliyor. Ekstra gücün ve programlama seçeneklerinin devreye girmesi ise kulak içi kulaklıklar aracılığıyla vücut ısısı ölçümü gibi işlemlerinin gerçekleştirilmesinin önünü açıyor. Böylelikle fitness takibi veri tabanı için yeni bir kaynak ortaya çıkmış oluyor.

Apple’ın iPhone 7’de kulaklık jakına yer vermeyeceği dedikoduları ortaya çıktığında, pek çok kişi şirketin daha fazla Lightning aksesuarı satmak için böyle bir hamle yapabileceği yorumunda bulunmuştu. Ancak LeEco’nun sadece USB-C girişi barındıran üç akıllı telefonu tanıtması, JBL’in gürültü önleme özelliğine sahip USB-C kulaklıklarını görücüye çıkarması ve Intel’in USB-C ses deneyimi için yeni ölçüler belirlemesi, dijitale geçişin tahmin edilenden daha yaygın olduğunu gösteriyor. Ancak bu geçişin çok kolay olmayacağını da şimdiden belirtmek gerekiyor. Son 30 ila 40 yıllık dönemde piyasaya sürülen muhteşem kulaklıkların önemli kısmı, 3.5 ve 6.35 mm. uçlar barındırıyor. Dolayısıyla teknoloji dünyasının akıllı telefonlardaki son analog parçaya vedası zaman alacak gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER