Manşetler

Intel’in dümeninden ayrılan Paul Otellini’ye göre birinci nesil iPhone’un içinde kendi işlemcileri bulunabilirdi

Intel’in CEO’luk görevini dün itibariyle bırakan Paul Otellini ile ilgili olarak The Atlantic uzun bir profil yazısı yayınladı. Makalede Otellini’nin dümeninde olduğu Intel’in geliştiği yönündeki düşünce genel olarak dile getirilirken nelerin de olmuş olabileceğinden bahsedilerek kaçan fırsatlara değiniliyor. Otellini’nin kendi ağzıyla yayın organına söylediğine göre, CEO Intel işlemcilerini birinci nesil iPhone’a yerleştirme şansını kaçırmış.

paul-otellini-intel-201112

Otellini olayı The Atlantic’e “Nasıl görmek istediğinize bağlı olarak, ya kazanamadık ya da es geçtik. Eğer bunu yapsaydık dünya çok farklı olabilirdi. Hatırlamak zorunda olduğunuz şey, bu olayın iPhone’un çıkışından önce gerçekleştiği ve hiç kimse iPhone’un ne yapacağını bilmiyordu. Nihayetinde ilgilendikleri bir yonga vardı ve onun için belirli bir fiyatı vermek istiyorlar, bir kuruş üstüne çıkmaya bile yanaşmıyorlardı. Ve o fiyat bizim tahmin ettiğimiz maliyetin çok altındaydı. Bunu göremedim. Bu, sürümü artırıp karşılayabileceğiniz bir şey değildi. Geriye dönüp bakıldığında, tahmini maliyet yanlıştı ve hacim herhangi bir kişinin düşünebileceğinden yüz kat fazlaydı.” şeklinde anlattı.

Intel’in şu sıralar akıllı telefonlar için düşük güç tüketimli yonga üretmek ve bunları daha fazla akıllı telefona yaymak için gösterdiği çabaya bakılacak olursa, şirketin iPhone’a işlemci üretmek için ilk sıradaki seçenek olduğuna inanmak biraz zor gelebiliyor. Ancak Otellini’nin anlattıkları da herhâlde yanlış olamaz. Ayrıca iPhone’un geliştirme çalışmalarının sürdüğü sırada Intel’in işlemci pazarında güçlü bir hakimiyeti söz konusuydu. Apple da bunu dikkate alarak Intel’den bir teklif istemiş olabilir.

10 Ocak 2007 günü, yani Apple iPhone’u tanıttıktan bir gün sonra, Reuters adı açıklanmayan bir Apple Almanya yöneticisinin ağzından Intel’in gerçekten iPhone’un içinde olduğu şeklinde bir demeç vermişti. Ancak yayın organı günün ilerleyen saatlerinde haberi servisten çekmiş ve aynı yılın ilerleyen zamanlarında Intel, Apple’ın o zamanlar çıkması beklenen ve daha sonra da Intel Atom platformu hâline dönüşen “Silverthorne” yongasını kullanmasına karar verildiğini iddia etmişti. 2008 yılına gelindiğinde ise Intel, Atom işlemcilerin batarya ömrü konusunda Apple’ın iPhone ve iPad’e yerleştirdiği ARM tabanlı yongalarla batarya ömrü konusunda rekabet edemedi itirafında bulunmuştu. Bununla birlikte Intel’in Apple adına ARM yongaları da üretmiş olabileceği ihtimalinin de varolduğu düşünülüyor, tıpkı Samsung’un şu anda Apple’ın yaptığı gibi. Ayrıca son aylarda ortalıkta dolaşan dedikodulara bakacak olursak, Intel Apple’ın yeni nesil yongaüstü sistemi için yine üretim hizmeti verebilir.

İlgili >> The Atlantic

İLGİLİ HABERLER