Teknoloji

Intel giyilebilir ürünlerle mankenlerin podyumdaki stres seviyelerini ölçüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel giyilebilirIntel giyilebilir ürünlerle ilgili olarak yaptığı deneylerde işin ciddiyetini biraz daha artırıyor. Bunun için Kıbrıs asıllı modacı Hüseyin Çağlayan ile işbirliğine giden şirket, Çağlayan’ın Paris Moda Haftası kapsamındaki defilesinde beş mankeni akıllı gözlük ve kemerlerle giydirecek. Çağlayan tarafından tasarlanan bu aksesuarlarda Intel’in giyilebilir ürünler için geliştirdiği Curie isimli modülü bulunuyor. Defilede kullanılacak akıllı kemer ve gözlüklerin sonrasında satışa sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor.

Gözlüklerin şakaklara temas eden bölümlerinde kapasitif EEG elektrotları bulunuyor. Böylelikle beyin dalgalarını okumak mümkün oluyor. Burun kemerinde ise optik kalp atış hızı sensörü ve mikrofon yer alıyor. Mikrofon kalp atış hızı çeşitliliği ve nefes alma oranlarını ölçmek için kullanılıyor. Toplanan bilgiler Intel tarafından “sensör füzyonu” olarak adlandırılan bir süreçle Curie tarafından birleştiriliyor. Böylelikle stres tespiti daha doğru biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Ardından tüm veriler Bluetooth LE yoluyla üç boyutlu yazıcıdan çıkan kemerlere gönderiliyor. Bu kemerde de verilerin alınması için bir Curie modülü bulunuyor. Intel Compute Stick ise stres ölçümünü işleyip görsel hâle getiriyor. Sonunda ise belde bulunan piko projektör görüntüyü ve animasyonları duvara yansıtıyor. Böylelikle mankenler stres seviyelerini gerçek zamanlı olarak görebilecek.

Podyumda yürüyen mankenlere stres seviyelerini aşağıya çekmeleri için altı saniye boyunca burundan derin nefes almaları ve dört saniye boyunca da nefes vermeleri istenecek. Her şey planlandığı gibi giderse ve giyilebilir ürünler arzulandığı gibi çalışırsa izleyiciler stres seviyesindeki değişimi görebilecek. Ancak bu tarz etkinliklerde heyecan dozu yüksek olduğu için mankenlerin bu konuda sıkıntı yaşayabileceğini unutmamak gerekiyor.

Intel giyilebilir ürünlere Curie teknolojisinin entegrasyonunu teşvik ediyor

Defilede kullanılacak gözlük ve kemerin tasarımları göze pek hoş gelmese de, çok sayıda bileşen barındırdırdığı düşünülünce buna pek şaşırmamak gerekiyor. Intel bu tarz projelerle Curie teknolojisinin daha çok giyilebilir ürüne yerleştirilmesini teşvik etmeye çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER