Teknoloji

Intel akıllı ev ile yaşayan Nesnelerin İnterneti laboratuvarı kurdu

intel-akilli-ev-121115-5

Bir insanın gezegen üzerindeki etkilerini minimuma indirmek, kişisel maliyetleri düşürmek, özkaynakları daha verimli şekilde kullanmak gibi nedenlerden dolayı, daha küçük evler yurt dışında giderek daha fazla tercih edilir hâle geliyor. Küçük evler genellikle fedakârlık olarak görülüyor, çünkü insanların bu evlerde modern hayatın sunduğu birçok rahatlıktan ve getirdiği gereksinimden vazgeçmesi zorunlu oluyor. Ancak Intel, kendi geliştirdiği küçük ev ile bu düşünceye karşı çıkıyor, en yeni ve mükemmel akıllı teknolojilerini bu küçük eve toplayarak nelerin mümkün olabileceğini ortaya koyuyor.

ABD’nin San Francisco şehrinde inşa edilen küçük ev Intel, Kyle Schuneman ve Minim Homes şirketlerinin ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. Sadece 19 metrekarelik alana kurulmuş olan, bir stüdyo dairenin yarısı genişliğindeki bu ev “akıllı” sıfatını hak edecek birçok teknolojiyi bünyesinde barındırıyor.

intel-akilli-ev-121115-4

Smart Tiny House adlı bu küçük ev tamamen otomatik sistemlerle yönetiliyor. Evin içinde yaşayanlar, tıkanmış boru ve benzeri yapısal arızalarda hızlı şekilde bilgilendiriliyor, aydınlatma gibi evin içindeki birçok unsurun kontrolünü tamamen ellerinde bulunduruyor. Minim Homes evin yapımını gerçekleştirirken Schuneman da iç tasarımını üstlendi. Intel de kendi Nesnelerin İnterneti platformunu bu küçük akıllı eve uyguladı. Evin içindeki bütün sistemler bir mobil uygulama yardımıyla kontrol edilebiliyor.

 

Sıcaklık, aydınlatma, kapılar, ev aletleri ve daha bunun gibi birçok akıllı ev unsuru zahmetsiz şekilde ve eller temas etmeden kontrol edilebiliyor. Mobil cihaz üzerinden kontrolün yanı sıra sesli komutlarla kontrol ve akıllı öğrenme mekanizması da var. Akıllı öğrenme mekanizması sayesinde sistem evde yaşayanların alışkanlıklarını öğreniyor ve bu öğrendiklerine dayanarak ne yapacağına karar verebiliyor.

Intel bu akıllı evi “yaşayan laboratuvar” olarak nitelendiriyor ve Amerikanların günün birinde akıllı evleri akıllı telefonlar gibi yaygın bir hayat unsuru olarak göreceğini ve evlerini de buna göre inşa edeceğini dile getiriyor.

Mobil cihazlarda üstünlüğü ARM tabanlı işlemcilere kaptırmış olan Intel, gözünü bir sonraki büyük teknoloji dalgasına dikti. Nesnelerin İnterneti, diğer bir deyişle bağlanılabilirliğin ve akıllı teknolojilerin günlük hayattaki her cihaza girmesi geleceğin en büyük teknoloji dalgalarından biri olarak görünüyor. Intel de son zamanlarda geliştirdiği teknolojiler ve yaptığı duyurularla bu dalganın öncülerinden olmayı kafasına koyduğunu gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER