Teknoloji

Intel PC satışlarındaki düşüşe rağmen istikrarını koruyor

intel 7nm

intel

Intel, 2015’in dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. İşlemci üreticisi tarafından paylaşılan rakamlar, PC endüstrisi için altın çağın geride kaldığını bir kez daha açık biçimde gözler önüne seriyor. Şirket, 2015’in son üç aylık döneminde 14.9 milyar dolar gelir elde ederek kendi adına bir rekora imza attığını belirtse de, 2014’ün aynı dönemiyle karşılaştırma yapıldığında ortada sadece yüzde 1’lik bir artış bulunuyor. 2015’in tamamına bakıldığında ise toplam gelirin bir önceki yıla kıyasla yüzde 1 oranında azaldığı görülüyor.

Gartner tarafından açıklanan son rakamlar, küresel PC satışlarının yüzde 8.3 oranında gerilediğini gösteriyor. Intel’in finansal bilançolarında da bu düşüşün izlerine rahatlıkla rastlanıyor. Şirketin İstemci Programlama Grubu’nun gelirleri, bir yıl öncesine göre yüzde 8 oranında azaldı. İşlemci üreticisinin gelirlerinin yaklaşık beşte üçlük kısmını getiren birimde yaşanan gerileme, yazılım ve servisleri de aşağıya çekti.

Şirketin en büyük ikinci birimi olan veri merkezleri yüzde 11 oranında büyürken; Nesnelerin İnterneti ile bağlantılı işler ve bellek çözümleri de Intel’in bilançolarına olumlu bir etkide bulundu.

Sonuçları değerlendiren Intel CEO’su Brian Krzanich, 2015 rakamlarının şirketin değişimini gösterdiğini ve izlenen stratejinin işe yaradığını ortaya koyduğunu belirtti. Krzanich, 2016’da altyapıyı ve giderek genişleyen bağlı dünyayı destekleyerek büyümelerini sürdüreceklerinin de altını çizdi. Intel’in geçtiğimiz hafta CES 2016’da tanıttığı hareket takip cihazları, sağlık izleme sensörleri ve işlemciler, Krzanich’in sözlerini doğrulayan inovasyonlar olarak nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER