Teknoloji

Akıllı telefon ve tabletler Intel’in milyar dolarlar kaybetmesine neden oluyor

Intel son birkaç aydır bilgisayar satışlarının neden istenilen seviyede seyretmediği sorusuna cevap bulmak için ciddi bir mesai harcıyor. Ancak işlemci üreticisinin kaygıları bununla sınırlı kalmış gibi gözükmüyor. Şirket mobil alanında da milyarlarca dolar kaybediyor. Intel’in mobil işlemci birimi 2013’ün tamamında 3.15 milyar dolar zarar açıkladı. Birimin 2012 yılındaki zararı da 1.78 milyar dolar olarak kaydedilmişti. 2014’ün ilk çeyreğinde birimin faaliyet zararının 929 milyon dolara çıkması ve gelirin 156 milyon dolarda kalması Intel için mobil cephesinde tehlike çanlarının çalmaya devam ettiğini gösteriyor.

intel-220813

Intel 2014’ün ilk çeyreğiyle birlikte ilk defa mobil biriminin çeyrek sonuçlarını ayrı olarak açıkladı. Wi-Fi, Bluetooth, GPS ve hücresel bağlantı için kullanılan araçlar da bu birimin çatısı altında bulunuyor. Şirket 2014’ün ilk çeyreğinde 5 milyon tablet işlemcisi sevkiyatı gerçekleştirdiğini, bunların büyük bir kısmının Android cihazlarda kullanıldığını belirtti.

Intel geçtiğimiz yılın mayıs ayında eskisinden daha iyi mobil işlemciler için Silvermont mimarisini duyurmuş, daha sonra bu mimarinin kullanıldığı işlemcilerin çıkışını 2014’e ertelemişti. İlk çeyrek tamamlanmasına rağmen bu yeni teknolojinin kullanıldığı bir akıllı telefon henüz piyasaya çıkmazken, Intel tabanlı akıllı telefonlarda LTE bağlantısı için ayrı bir işlemciye ihtiyaç duyulmasının şirketin yaşadığı sıkıntılarda etkili olduğu düşünülüyor. Şirket 2015’in sonu veya 2016’nın başında LTE entegrasyonu barındıran işlemcileri piyasaya sürmeyi planladığını daha önce açıklamıştı. Intel 2014’ün ilk çeyreğinde genel olarak 1.9 milyar dolar kâr ve 12.8 milyar dolar gelir elde ettiğini duyurdu.

İlgili >> Intel

İLGİLİ HABERLER