Teknoloji

Intel 2013 yılı sonuna kadar mikroişlemcilerinde tartışmalı materyal kullanımına son vermeyi hedefliyor

Intel 2020 kurumsal sorumluluk planı çerçevesinde geniş kapsamlı çevresel hedeflerini açıkladı. Şirketin planları arasında 2013 sonuna kadar mikroişlemcilerinde anlaşmazlık ve tartışmalara konu olan minerallerin kullanımına son vermek de bulunuyor. Plan hayata geçerse şu an Intel’in mikroişlemcilerinde bulunan altın, tantal, kalay ve tungsten kullanımına son verilecek.

Bu dört materyalin içinde tantal son zamanlarda detaylı bir incelemeye tabi tutulan nadir metallerden bir tanesi. Nadir metallerin en çok bulunduğu ülkelerden bir tanesi Çin. Ülkenin uyguladığı aşırı yüksek ihracat vergileri ve kotaları hem madenlerden çıkarımı hem de kullanımı tartışmalı hâle getiriyor. Elektronik cihazlarda kullanılan tantalın çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çıkarılan koltandan elde ediliyor. Bu ülkede madencilik ve kaçakçılıktan elde edilen paranın ülkenin askeri yönetimine aktarıldığına inanılıyor.

Intel’in planı 2012 yılının sonuna kadar üzerinde herhangi bir tartışma veya şaibe bulunmayan tantal kullanarak mikroişlemci üretmek. Tamamen özgür planın ise 2013 yılı sonu itibariyle hayata geçmesi bekleniyor. Bu arada yapılması planlanan diğer değişiklikler arasında dizüstü bilgisayarların ve veri merkezi ürünlerinin enerji tüketimi açısından verimliliğini 2020 yılına kadar yüzde 25 artırmak da bulunuyor.

İlgili – Intel

İLGİLİ HABERLER