Manşetler

Instagram Android Uygulama İncelemesi – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

instagram-android-inceleme-040412-580-x-387

Android kullanıcılarının merakla beklediği uygulamalar arasında başı çeken Instagram nihayet Google Play Store’da yayınlandı. Kısa sürede de oldukça büyük bir ilgi gördü. Türkiye’deki bazı Android cihaz sahipleri Google Play Store’a girip Instagram’ı aradıklarında bulamayabilir. Eğer bu yazıyı Android cihazınızda okuyorsanız, bu Google Play Store bağlantısına dokunun ve Google Play Store üzerinde açma seçeneğini tercih edin. Karşınızda Instagram’ı indirmek için gitmeniz gereken sayfayı bulacaksınız.

Instagram’ın Android uygulamasını ilk kez açtığınızda kayıt olma ve kullanıcı girişi yapma şeklinde iki buton karşınıza çıkıyor. Eğer Instagram’a yeniyseniz “Sign Up” butonuna tıklayın ve sizden istenen e-posta adresi, kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri doldurarak hesabınızı bir dakika içinde oluşturun. Instagram’ı iPhone’da kullanmış olanlar doğrudan “Log in” butonuna tıklayarak Android üzerinde Instagram’ı kullanabilir.

instagram-android-00004

Android için Instagram’ın kullanıcı arayüzü iPhone versiyonuyla hemen hemen aynı. Yine alta baktığımızda beş adet düğme görüyoruz. En ortadaki düğme diğerlerinden biraz daha farklı yapılmış ve bu uygulamanın can damarı olan fotoğraf paylaşımını tetikliyor. İster yeni bir fotoğraf çekin, isterseniz fotoğraf kütüphanenizde yer alan, daha önce çekmiş olduğunuz fotoğraflardan bir tanesini seçip paylaşın. Instagram’ın Android uygulaması içinde de iPhone versiyonunda olduğu gibi Instagram kamerasını kullanabilir, çeşitli görüntü ayarlarını daha fotoğraf çekerken yapabilirsiniz. Bunun için Ayarlar enüsü altında yer alan Kamera Ayarları (Camera Settings) bölümüne girip gelişmiş kamerayı açma kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor. Ne var ki, bu gelişmiş kamera her cihazda düzgün çalışmayabilir, örneğin testi gerçekleştirdiğimiz HTC Sensation XE’de olduğu gibi. Bu noktada normal kamera arayüzünü kullanmak en iyisi.

Bu arada Teknoblog Test Merkezi’nde bulunan Samsung Galaxy Tab 7.7’ye de Instagram uygulamasını yükledik. Onda Instagram’ın gelişmiş kamerası biraz daha düzgün çalıştı, en azından kare fotoğrafları hızlı bir şekilde çekip, daha sonra ekstradan kırpma gibi bir zahmetten kurtulduk. Ancak iPhone’dakine benzer gelişmiş kamera ayarları bu cihazda da karşımıza çıkmadı.

instagram-android-00020

Yeni bir fotoğraf çektikten veya fotoğraf galerisinde yer alan herhangi bir fotoğrafı seçtikten sonra Instagram kullanıcılarına yayınlayacağınız fotoğrafla ilgili diğer ayrıntıları belirleyin. Instagram’da paylaşılan fotoğrafların şekli kare olduğu için çektiğiniz fotoğraftan yayınlanacak bölümü kare şeklinde kırpmanız gerekiyor. Sürüklenebilir ve boyutları ayarlanabilir kırpma çerçevesi yardımıyla bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Sonrasında Instagram’ı bu kadar popüler yapan filtrelerden bir tanesini fotoğrafa uygulayabilirsiniz. Filtre seçenekleri ekranın altına dizilmiş durumda. Üst çubukta renk, döndürme gibi basit düzenleme seçenekleri bulunuyor. Ekranın sağ üst köşesindeki devam ikonuna dokunup bir sonraki sayfaya geçtiğinizde karşınıza yayın öncesi ek bilgilerin girilebileceği bir ekran gelecek.

instagram-android-00023

Yayınlama öncesi son ekranda yayınlayacağınız fotoğrafa yönelik bir açıklama girebilir, çekmiş olduğunuz fotoğrafın konum bilgilerini de paylaşıma ekleyebilirsiniz. Paylaşımı Instagram’da yapmanın yanı sıra Twitter, Facebook, Foursquare ve Tumblr gibi popüler sosyal ağ servislerinde de paylaşım yapma fırsatı sunuluyor. Tabii, bunun için öncelikle söz konusu hesapları Instagram ile eşleştirmeniz gerek. Bu işlemi fotoğraf paylaşımı yapmadan önce Ayarlar bölümüne girerek yapabileceğiniz gibi, ilk paylaşım sırasında gerekli olan giriş bilgilerini girerek de yapabilirsiniz. Gerekli bilgileri verip paylaşım seçeneklerini ayarladıktan sonra UPLOAD ikonuna dokunarak Instagram Android uygulaması üzerinden fotoğraf paylaşımını gerçekleştirebilirsiniz.

Instagram uygulamasına kullanıcı girişi yaptığınızda karşınıza ana sayfa çıkacak. Bu ana sayfa ekranın alt bölümünde yer alan sekmelerin en solda olanıyla, yani ev ikonuyla temsil ediliyor. Burada Instagram üzerinde takip ettiğiniz diğer kullanıcıların paylaşımlarını görebilirsiniz. Ayrıca bu sayfa üzerinden paylaşımları beğenme veya onlara yorum yapma da mümkün kılınmış. Bu arada herhangi bir kullanıcının profil sayfasını ana sayfada görüntülenen paylaşımının en üstünde yer alan kullanıcı adına dokunarak görüntüleyebilir, profili altında paylaştığı diğer fotoğraflara göz atabilirsiniz. Her bir fotoğraf görüntüleme sayfası içinde beğeni veya yorum butonları mevcut. Arama özelliği sayesinde profilini takip etmek veya gezmek istediğiniz kullanıcıyı hızlı bir şekilde bulmanız da mümkün.

instagram-android-00009

Onun hemen yanında yer alan yıldız ikonlu sekme ise Instagram üzerinde popüler olan diğer içeriklere ulaşmanıza olanak sağlıyor. Kamera ikonunun sağındaki kalp şeklinde ikona sahip sekme ise takip ettiklerinizin Instagram üzerindeki aktivitelerini veya sizin paylaşımlarınıza yönelik beğenileri veya sizi takip etmeye başlayanları gösteriyor. En sağdaki sekmeyse sizin Instagram profilinizi gösteren bir sayfaya açılıyor. Burada Instagram üzerindeki tüm paylaşımlarınızı ızgara veya liste hâlinde görebilir, takipçi veya takip ettiğiniz kişilerin sayısını kontrol edebilirsiniz. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan yeni nesil menü ikonuysa tahmin edeceğiniz gibi Ayarlar menüsüne açılıyor. Bu Ayarlar bölümü üzerinden arkadaşlarınızı bulabilir, beğendiğiniz fotoğrafları görebilir, profilinizi düzenleyebilir, paylaşım ayarlarını yönetebilir, profil fotoğraflarınızı ve fotoğraflarınızın gizlilik durumunu değiştirebilirsiniz. Eğer Instagram’dan kullanıcı çıkışı yapmak isterseniz, o halde menünün en altında bulunan Logout bağlantısına dokunmanız yeterli.

instagram-android-00015

Android için Instagram uygulamasının iPhone’daki kardeşine göre hemen hemen hiçbir farklı yok. Ancak inceleme videosunda da göreceğiniz gibi iPhone uygulamasında en sağda yer alan profil sekmesini açtığınızda karşınıza profil sayfası değil, ayarlar menüsü çıkıyor.

instagram-android-vs-iphone-1-600-x-401

Android için Instagram uygulamasıyla birlikte Android kullanıcılarının en büyük eksikliği de kapatılmış oldu. Zaten çevremizdeki Android cihaz kullandığını bildiğimiz tanıdıklarımızı da Instagram’da görmeye başladık. Android versiyonu da iPhone versiyonuyla hemen hemen aynı deneyimi sunuyor. Ancak fotoğrafların düzenlenmesi konusunda iPhone biraz daha önde gibi görünüyor. Ancak şunu kabul etmek gerek; iPhone ile karşılaştırıldığında Android bir derya, içinde farklı teknik özellikleri barındıran birçok cihaz bulunduruyor. Her cihaz için tek ve mükemmel bir deneyim sunmak kolay olmuyor. En basit örnekle, gelişmiş kamera özellikleri HTC Sensation XE’de düzgün çalışmadı. Bir de karakter problemi var gibi, “İ” harflerinin görüntülenmesinde sorun var. Umarız bunu da en kısa zamanda çözerler. Her ne olursa olsun, Android cihazlarıyla Instagram’a katılmak ve orada paylaşımda bulunmak güzel ve zevkli.

instagram-android-vs-iphone-2-600-x-401

Video: Android için Instagram İncelemesi

Galeri: Android için Instagram İncelemesi
[nggallery id=878]

İLGİLİ HABERLER