Teknoloji

İlk web sitesi 25 yıl önce çevrim içi oldu

ilk web sitesi

Dünyanın ilk web sitesi olan ve günümüzde “Web’in Babası” olarak anılan Tim Berners-Lee tarafından hazırlanan Info.cern.ch adresli sayfa, bundan 25 yıl önce 20 Aralık 1990’da çevrim içi olmuştu. Söz konusu sayfaya 1991’in ağustos ayına kadar sadece CERN’in ağı üzerinden erişilebilmişti.

Temelde hiper metin tabanlı projenin nasıl işlediğini açıklamaktan öteye gitmeyen sayfa, günümüzde pek çok kişinin “internet” olarak nitelediği deneyimin temellerini oluşturuyor.

Peki ilk web sitesini geliştirenler şimdi ne yapıyor? Tim Berners-Lee, halen web ile yakından ilgilenmeyi sürdürüyor. World Wide Web Consortium’u yöneten Berners-Lee, devlet sansürüne ve ağ tarafsızlığına zarar veren telekom operatörlerine karşı açık web’i korumak için mücadele veriyor. CERN ise halen ağ araştırmaları yürütse de, partikülleri çarpıştırmasıyla gündeme geliyor.

Geçen 25 yılın ardından web sitelerinin geldiği nokta gerçekten etkileyici. Artık bir grup dokümandan ziyade bir platforma dönüşen web’e bilgisayarlar dışındaki cihazlar üzerinden de erişilebiliyor. Artık telefonlardan, tabletlerden, saatlerden, televizyonlardan, başa monte edilen ekranlardan, arabalardan, hatta ev eşyalarından internete erişmek mümkün oluyor. Ancak bu dönüşüm web’in özünü değiştirmedi. Platform, doğuşundan kısa süre sonra kazandığı küresel çapta bilgi paylaşım aracı olma niteliğini halen koruyor. Web’in bir sonraki 25 yılının ilk 25 yıla kıyasla çok daha yüksek dozda değişimi beraberinde getireceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER