Manşetler

İlk Tizen cihazları önümüzdeki şubat ayında tanıtılacak

Tizen mobil işletim sistemiyle çalışan ilk cihazların 23 Şubat 2014 tarihinde, yani Mobil Dünya Kongresi’nde gösterilmesi bekleniyor.

samsung-galaxy-s4-tizen-3-090913-4

Samsung ve Intel tarafından medya mensuplarına gönderilen bir e-posta iletisinde, her iki şirketin de en yeni Tizen cihazlarına önceden bakış atma ve Tizen projesinin geçen yıl düzenlenen etkinlikten bu yana gösterdiği gelişimleri paylaşma imkanı sunacağı kaydedildi.

Aslında ilk Tizen akıllı telefonunun 2013 yılı içinde tanıtılması bekleniyordu, ancak daha sonra planlar yeni yıla ertelenmişti. Dün gönderilen davetiyelerde akıllı telefonlarla ilgili bilgi verilmedi, ancak duyurusu bu kadar erken yapılan bir etkinlikte yeni ürünler görmeyi beklemek çok da yanlış bir tahmin olmaz.

Tıpkı Mozilla’nın bu yılın başlarında görücüye çıkardığı Firefox mobil işletim sistemi gibi bir Android alternatifi olan Tizen Linux tabanlı olmasıyla dikkat çekiyor. İki yıla yakın süredir geliştirme çalışmalarının sürdüğü işletim sistemi için birkaç şirket katkıda bulunuyor. Ayrıca Samsung da kendi geliştirdiği Bada’yı Tizen projesine dahil etmişti.

Davetiye de Tizen cihazının tasarımı veya teknik özellikleriyle ilgili herhangi bir ipucu bulunmuyor. Ancak Samsung’un mobil işlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Lee Young Hee geçtiğimiz mart ayında Bloomberg’e yaptığı açıklamada cihazın en iyi teknik özelliklere sahip bir cihaz olacağın vurgulamıştı.

Geçtiğimiz kasım ayı itibarıyla Panasonic, NTT DoCoMo, Orange, Vodafone, eBay, Sharp, McAfee, Sprint gibi şirketlerle birlikte toplam 36 şirket Tizen rojesine destek veriyor.

Analistler Samsung’un günün birinde Google’ın Android’ini bırakıp kendi çatısı altında geliştirdiği Tizen’e ağırlık vereceğini düşünüyor. Samsung da bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada, açık platform üzerinde en iyi mobil deneyimi sunmaya ve bunun etrafında her şeyiyle hazır bir ekosistem geliştirmeye kendisini adadığını kaydetmişti.

Samsung Galaxy S4’ün Tizen ile çalışan bir versiyonu geçtiğimiz eylül ayında ortaya çıkmıştı. Windows Phone hissi veren kutucuklu ve sade bir tasarıma sahip olan bu işletim sisteminin renkl çeşitleri ve bildirim sistemi, ortada Android ile iOS 7 karşımı bir işin bulunduğunu gösteriyordu.

İlk Tizen cihazları Tizen 2.2.1 sürümüyle çalışacak. Samsung’un 2014’ün üçüncü çeyreğinde çıkaracağı Tizen 3.0 üstünde çalıştığı söyleniyor. Bu yeni sürümle birlikte çoklu hesap desteği, Intel ve ARM’ın 64-bit işlemcilerine destek, yeni bir grafik işleme motoru gibi özelliklerin geleceği tahmin ediliyor.

İlgili >> PC World

İLGİLİ HABERLER