Teknoloji

IEEE yeni ethernet standardında aday hızları 400 Gbps ile 1 Tbps olarak belirledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Wi-Fi şebekelerinin hızı yavaş yavaş 1 Gbps seviyelerine yaklaşıyor. Bu esnada IEEE standart belirleme organındaki araştırmacılar da kablolu bağlantı hızlarını kablosuza göre 1000 kat daha hızlı seviyeye taşımanın yollarını araştırıyor. Yapılan araştırmaya göre, çekirdek ağ kullanımı ortalamada her 18 ayda bir iki katına çıkıyor, bu nedenle IEEE gerekli bant genişliğinin her 10 yılda bir 100 katına çıkacağını bekliyor. Standardı tanımlamayla sorumlu olan Yüksek Hızlı Ethernet Konsensüs grubu yeni bağlantı içi henüz hedeflenen hız konusunda karar vermiş değil. Şu an için 400 Gbps ile 1 Tbps arasında iki alternatif üzerinde duruluyor.

Herkes mümkün olan en yüksek hızı ister, ancak 1 Tbps’lik hız teklifinin teknik ve ekonomik açıdan bazı soru işaretleri taşıdığını da belirtmeden geçmemek gerek. 100 Gbps seviyesinde yüksek hızlı bağlantılar şu an için bakır kablolar aracılığıyla veri merkezleri ve kurumlarda sunulmakta, muhtemeldir ki, bunun gerçekleştirilmesi sırasında daha yavaş hıza izin veren birden fazla kablonun gruplanıp daha yüksek hıza çıkılması yöntemine başvuruluyor. Ancak bu yöntemin de bazı sorunları var; örneğin fiziksel sorunlar. 80 tane kabloyu bir araya getirip 1 Tbps’lik çift kanallı bağlantı yolu elde etmek hoş durmayacaktır, üstelik her bir kablo kendi bileşenlerine ihtiyaç duyacağı için ek maliyet getirecektir. Hız artışı, ağırlığın azaltılması ve elde edilen son kablonun çapının azaltılması için bakır kabloların yerine fiber optik kabloların kullanımı akla gelen ihtimallerden bir gibi görünüyor.

Yeni ethernet standardı için henüz belirli bir tarih verilmedi. Ancak konsensüs grubunun başkanı John D’Ambrosia CNET’e yaptığı açıklamada bunun çok hızlı ilerleyen bir proje olacağını sanıyor. Ne var ki, bir sonraki dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızın teknik özellikler listesinde 400 Gbps veya 1 Tbps’lik Ethernet portunun yer almayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

İlgili >> CNET, IEEE

İLGİLİ HABERLER