Teknoloji

IDC’nin raporuna göre Apple dünyanın en büyük beşinci PC üreticisi

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple dünyanın en büyük beşinci PC satıcısı konumuna yükseldi. IDC’nin en son çeyreğe ait PC sevkiyat raporuna göre Mac üreticisi Asus’u yerinden ederek küresel bazda beşinciliğe oturdu. Araştırma dünya çapında PC pazarının 2014’ün ikinci yarısında hafif daralma gösterdiğini de ortaya koydu.

Küresel PC pazarında daralma sürse de, sadece yüzde 1.7’lik küçülme IDC’nin daha önce yaptığı yüzde 4.1’lik tahmine göre oldukça iyi sayılır. Ayrıca bu durum küresel PC pazarında az da olsa istikrar yakalandığını gösteriyor. Geçen yılın üçüncü çeyreği için IDC PC pazarında yüzde 10’luk düşüş tahmininde bulunmuş, gerçekte ise azalma yüzde 7.6 oranında gerçekleşmişti.

IDC’nin raporuna göre ilk beş şirket; Lenovo, HP, Dell, Acer Group ve Apple yıldan yıla bakıldığında sağlam büyüme ortaya koydu. Her bir şirket 2013’ün üçüncü çeyrek rakamlarına göre sevkiyatlarını yüzde 5 ila 12 arasında artırdı. En büyük beş PC üreticisi iyi bir çeyreği geride bırakmış olsa da, IDC verileri rakiplerin satışlarının keskin şekilde düştüğünü gösteriyor; 2013’ün üçüncü çeyreğinden 2014’ün üçüncü çeyreğine yüzde 17.9’luk bir düşüş gerçekleşti.

IDC’nin kıdemli araştırma analisti Jay Chou, düşüşün kısmen normalden daha zayıf gerçekleşen okula dönüş satışlarından kaynaklandığını kaydetti. Ayrıca raporda gelişmekte olan bölge pazarlarının satışlara hayalkırıklığı yaratacak şekilde etki ettiği belirtilirken, Asya/Pasifik bölgesinden gelen yüksek talebin sevkiyatlara hafif de olsa yukarı yönde katkı yaptı.

ABD’de PC sevkiyatları dünyanın diğer bölgelerinden daha hızlı şekilde büyüdü, Apple’ın beşinci sıraya oturmasına da büyük katkı yaptı. Apple’ın geleneksel olarak en büyük pazarı ABD’dir; IDC’nin 2014 ikinci çeyrek raporunda şirket, ülkedeki PC sevkiyatlarında dördüncülüğe yerleşti. IDC, Apple’ın son fiyat indirimleri ve gelişmiş pazarlarda artan talep sayesinde ilk beşe yükseldiğinin altını çiziyor.

IDC’nin verilerinin aksine, pazar araştırma şirketi Gartner, yayınladığı raporda beşinciliğe Asus’u koydu. Tayvanlı üretici küresel PC pazarının yüzde 7.3’lük dilimini elde etti. Apple’ın küresel sevkiyatlar bazında yapılan sıralamadaki yeri ne olursa olsun, şirketin kârlılık bakımından Lenovo, HP, Dell ve diğer PC üreticilerinden önde olduğu açık. Mac bilgisayarların PC endüstrisinin kârının yüzde 50’den fazlasını elinde tuttuğu tahmin ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER